„Най-лошото от кредитната криза разразила се в края на миналата година, може да премине в следващите няколко месеца", коментира пред Ройтерс изпълнителният директор на Credit Suisse Бради Дуган.

Господин Дуган е споделил, че остава оптимист за скорошното приключване на кризата и смята, че до три или четири месеца ще успеем да достигнем дъното. „Смятам, че вече започват да се забелязват първите сигнали на преодоляване кризата с ликвидността, но все още не сме се справили с главната причина за проблема", коментира банкерът.

„Инвеститорите ще се успокоят, чак когато пазарът на недвижими имоти в САЩ се стабилизира, което е и основният фактор за подклаждане на кризата. Това може да се случи към средата на тази година, но негативите ще продължат да бъдат усещане поне до декември", продължава коментарите си Дуган.

Проблемите започнали от вторичния ипотечен пазар на САЩ, до момента са отговорни за над $100 млрд. банкови загуби по цял свят. Според икономисти, всички последици от финансовата нестабилност, може да достигнат фрапиращите $400 млрд. Анализатори твърдят, че ситуацията ще започне да се подобрява с възстановяването на доверието във финансовата система, а това няма да закъснее.

„Ликвидността на банковия сектор започна все по-бързо да се възстановява, което е важен знак за нас", споделя Дуган. „Въпреки че капиталовите пазари все още са нестабилни, през последните две седмици забелязваме известно успокоение и дори позитивен тренд", продължава той припомняйки доброто представяне на щатските индекси от миналата седмица.

Банката Credit Suisse успя да отпиши активи само за $1.83 млрд. през фискалната 2007 г. За съжаление, от кредитната институция отчетоха сериозно отдръпване на заможни клиенти, отново заради редуцираното доверие във финансовата система.