Данък лихва остана окончателно 8% със 77 гласа „за", 95 „против", 4 „въздържал се". Решението беше посрещаното с аплаузи от пленарна зала.

Само ГЕРБ и 1 независим бяха „За" скока на данък „лихва". Призовавам ви да мислите икономически разумно, настоя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. От ГЕРБ настояха данък „лихва" да се увеличи от 8% на 10%.

Припомняме, данъкът върху печалбата от лихва върху депозита бе въведен от Симеон Дянков в първия мандат на ГЕРБ. След това кабинетът „Орешарски" го намали на 8%. Сега управляващата партия се опита да го увеличи, но не можа да събере нужната подкрепа, за да лансира идеята си.

От БСП категорично бяха против ръста на данък „лихва". Този път дори и реформаторите настояха той да не се вдига, не заради социални аргументи, а за стимулиране на икономическата активност.

Не мислете с лявата страна на главата ви, призова Менда Стоянова. С раздаване на пари нямало да се развива държавата. Бедните нямат депозити в банките, това заяви още председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

36 милиарда лева са парите на българите в банки. За пример тя посочи и КТБ, където от днес се плащат не само депозитите, но и натрупаните лихви на вложителите.

Стоянова обясни, че не трябва през данъчната политика да се прави социална политика. 80% от депозитите са до 1000 лева, това пък заяви Таско Ерменков. Депозитът не е стопанска дейност, категоричен бе червеният депутат.

Ще влезете в учебниците, като кажете, че социална политика през бюджета не се прави, изтъкна Ерменков.

Депутатите отмениха обаче мярката на кабинета „Орешарски" - да се възстановява внесеният 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това стана с приемане на второ четене на законодателни промени в данъчните закони.

Промяната стана факт с гласовете на ГЕРБ, РБ и АБВ.

От БСП скочиха остро срещу това предложение на управляващите.

Това лошо 42 НС направи една крачка в правилната посока, заяви социалистът Жельо Бойчев. Тази крачка, по думите му, намалявала социалните разслоения. Сега 43 парламент искал да отмени това. Това е стъпка, която даваше повече справедливост в българското общество, смята Бойчев. Той настоя за загриженост към социално най-уязвимите граждани.

Защо не облагаме доходите от търговия на фондовата борда, защо не облагаме доходите от лихви върху облигации, попита и Георги Кадиев. Дискусията по темата според него засягала близо 1 милион души.

Социалистите още повече се ядосаха на предложението на ГЕРБ да се прекрати дискусията. Очевидно десният сектор с подкрепата на АБВ ще води страната към по-голяма бедност, заяви лидерът на червените Михаил Миков.

272 000 са тези, които са на минимална заплата, обясни и Йордан Цонев.