Доларът се понижи до рекордно равнище спрямо евро, след като китайски официален служител каза, че правителството ще купува по-добре представящи се валути в желанието си да диверсифицира валутните си резерви в размер на $1430 млрд.

„Ще предпочитаме по-силните валути пред по-слабите и ще се пренастроим в съответствие с това", казал е в Пекин Ченг Сивей, бивш председател на Китайския народен конгрес. На същата среща бившият директор на централната банка на Китай е казал, че доларът губи статуса си сред световните валути.

Специалисти считат, че е възможно да станем свидетели на още по-силен натиск върху долара. „Потенциалът за диверсификация е твърде голям. Това е структурално неблагоприятно за долара".

Доларът падна спрямо 14 от 16те най-търгувани валути. Спрямо канадския долар е достигнато дъно, невиждано от края на фиксираните валутни курсове, свидетели сме на 26 - годишно дъно спрямо паунда и 23 - годишно дъно спрямо австралийския долар.

Валутата на САЩ се свали до $1.4666 за евро, най-ниско значение от дебюта на единната евровалута през януари 1999. Доларът се търгуваше за 113.84 йени. Евро е почти без промяна на 166.87 йени. Спрямо паунда, доларът падна на $2.0955, най-ниско значвение от май 1981.

Австралийският долар поскъпна, тъй като централната банка на страната заради инфлационни притеснения повиши основния лихвен процент на 6.75%. В Нова Зеландия се говори за ново увеличение на лихвите до края на годината до рекордните за страната 8.25%.

Все по-често специалистите говорят за цена от $1.50 за едно евро. Според тях, настроенията към активи в долари продължават да са твърде негативни.

Китайските инвеститори са намалили активите си в Трежъри бонове на САЩ с 5% за последните 5 месеца и сега държат $400 млрд. в американски държавни бонове.

Китайският квази-държавен фонд China Investment Corp., който управлява $200 млрд. от националните резерви, миналият месец заяви, че може да използва още по-голяма част от китайските резерви.

На конференцията в Пекин също така бе казано, че структурата на световните валути се променя и доларът се обезценява. Според Ченг това обаче няма да означава, че Китай ще купува повече евро.

Коментарите на Ченг не трябва да се приемат винаги за чиста монета: изказването му от януари (което Money.bg отрази), че покачването цените на акциите на местния финансов пазар е балон, доведе до понижение на основния индекс до почти двугодишно дъно. Индексът в Шанхай, по него време 2,500 пункта, сега се е изкатерил до 5,300.

Поскъпването на евро може да бъде възпряно и от спекулации, че европейският икономически ръст може да се забави и нуждата от по-високи лихви може да отслабне, коментира Bloomberg.

ЕЦБ надали ще промени основната си лихва от 4% на заседанието си утре, а се очакват и по-слаби промишлени поръчки в Германия. Промишленият комплекс на Еврозоната отдавна страда от толкова скъпа валута.

Доларът се понижи с 9.8% спрямо евро от началото на годината и това увеличи конкурентността на американските стоки в чужбина, а търговският дефицит на САЩ започва да се свива. Но френският президент Саркози изкоментира ситуацията в следния дух: не се нуждаете от твърде евтин долар, за да възродите ръста на най-голямата икономика в света.

Спекулира се, че заради трудностите на ипотечния пазар на САЩ, Федералният резерв ще понижи овърнайт междубанковата лихва на 4.25% през следващия месец. „Перспективите на лихвените нива понижават долара спрямо основните валути като евро и австралийски долар", казва влаутен специалист в Токио. „Не мога да видя дъното на обезценяването на долара".