"Държавата е пред нови заеми за над 3 млрд. лв", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Между 3 и 4 млрд. лева нови заеми ще трябва да изтегли държавата догодина, ако не възобнови приватизацията на държавни компании и не свие бюджетния дефицит. Парите ще са необходими, за да се плати част от вътрешния дълг, глобалните облигации в долари, които изтичат януари 2015 г., както и да се покрие дефицитът.

Това съобщи високопоставен източник от Министерството на финансите. Изчисления на "Капитал Daily" потърждават тези цифри. През последните години държавата издаваше средно между 1.3 и 1.5 млрд. лв. нови облигации, през 2013 той набъбна до 3 млрд. лв. заради погасяване на част от външния дълг, а с актуализацията на бюджета може да достигне толкова и през тази година.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Половин милиард харчат българите за вредна храна", пише в. „24 часа"
Годишно българите харчат около половин милиард лева във веригите за бързо хранене.
Последните данни от проучване на този пазар са на "Евромонитор интернешънъл" от 2010 г. Тогава е изчислено, че оставяме около 400 млн. лв. за т.нар. джънкфуд - вредна храна. Динамичният начин на живот обаче доведе до бързото им разрастване дори и в кризата. Заведенията в столицата се увеличават, а извън нея западат.
С откриването на нови молове в София, естествено, и броят на обектите за бързо хранене се увеличава.
Логично е, защото столицата е единственият град у нас, в който населението расте, казва Дора Иванова от фирма, която държи правата за франчайз на няколко световни вериги. Тенденцията до средата на 2009 г. била за бърз растеж, но след това кризата се е отразила и на този сегмент от пазара.
Прочети още от в. „24 часа"

"Повече заети, но работят по-малко" е заглавиe от в. "Труд"
Производителността на труда в България е намаляла за първи път от края на 2009 г. През периода април - юни всеки трудещ се е изработил с 0,9% по-малко продукция спрямо същото тримесечие на 2012 г. Това показват предварителните данни Националния статистически институт (НСИ), обявени вчера.
През последните 3 години продуктивността на работещите се увеличаваше неизменно с между 2% и 8% годишно. Това беше съпроводено с намаляване на заетостта и ръст на безработицата.
Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика причината за спада на производителността на труда е започналото възстановяване на работните места и заетостта.
Прочети още от в. "Труд"

"ГЕРБ и десницата похитиха протеста на гражданите" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Пряката намеса на ГЕРБ и десните партии от Реформаторския блок в протестната акция по случай завръщането на депутатите от ваканцията компрометира протестите срещу кабинета и отблъсна голяма част от хората, които повече от 80 дни демонстрират и упорито се разграничават от всякакви партийни колаборации. Въпреки многобройните автобуси от провинцията протестът вчера сутринта се оказа по-рехав от този в средата на август, когато се гледаше ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. По-малобройни се оказаха и контрапротестиращите, подкрепящи БСП и ДПС.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Банкери свиха 200 бона от чужди сметки" четем на първа страница във в. "Монитор"
Трима служители на банка във Враца са успели да откраднат от чужди сметки сумата от 200 000 лева. Касиерка, кредитен инспектор и шефът на клона са заподозрени за отклоняването на суми от влоговете на техни клиенти. Крадливите служители били спипани още през април, но до момента подробности за случая не са били огласявани, съобщи вчера сайтът tribali.info.
Случаят започнал да се разплита след няколко жалби до полициятаот клиенти на клона във Враца, които установили, че от сметките им липсват значителни суми. Например ако клиент внасял по кредита си 10 000 лв., на него му се издавала бележка за цялата сума, а по сметката му се внасяли 7000 лв. Бърза проверка на софийски екип одитори установила, че колегите им от местния клон са взимали пари от вложителите си и след това са ги давали на заложни къщи да работят с тях. В края на месеца
прибирали печалбата от лихвите и връщали част от откраднатото в банката.
Прочети още от в. "Монитор"

„Силен сезон за производителите на велосипеди", пише в. "Капитал Daily"
Българската велоиндустрия продължава да чупи собствените си рекорди и да се развива така, както никой друг производствен отрасъл в страната. Последните данни показват значително увеличение на производството, което направи България седма сила в Европа. Ръст от почти 40% има и при износа на велосипеди, който за миналата година надхвърля 86 млн. евро и вече достига 0.4% от експорта на страната като цяло. В условията на растяща безработица секторът предлага заетост на 1000 - 1500 души и се развива от шепа фирми, които са разположили фабриките си извън столицата в градове като Монтана, Пловдив, Видин и Ловеч. Водещи производители са "Веломания", "Крос", "Макском", "Балкан Ловеч", "Лидер 96".

Успешни в чужбина

През миналата година в България са произведени над 836 хил. велосипеда, което е с 30% повече спрямо предходната година, показват данните на Асоциацията на производителите на велосипеди в България. Само една десета от продукцията е останала на вътрешния пазар, докато всичко останало е било изнесено за клиенти зад граница. За там са отпътували както поръчани "на ишлеме" велосипеди, така и собствени марки, като според представители на индустрията съотношението на двата вида продукция е 80:20%.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Докато политиците се изживяват като благодетели, достойни пенсии няма да има", пише в. "Сега"
Поредният Консултативен съвет по традиция лансира старите добри идеи за реформи в пенсионната ни система, които всички партии в опозиция приемат, но никой не смее да осъществи, когато е на власт. На дневен ред сега е обвързването на възрастта за пенсия с продължителността на живота - дебатирана, приемана и неизпълнена идея от няколко управления. Според експертите това е важна мярка за стабилността на системата в дългосрочен план - щом хората живеят по-дълго, добре е да работят по-дълго. Иначе ще получават по-ниска пенсия заради по-малкото години осигуряване, но затова пък ще тежат на системата по-дълго време. Освен това ще могат да прогнозират кога ще се пенсионират, а условията няма да зависят от политически решения.
Прочети още от в. "Сега"

"Чужденците ще купуват българска земя от 2014 г.", четем във в. "Монитор"
Чужденците ще могат свободно да си купуват земя у нас след 1 януари 2014 г. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в Европейския съюз (ЕС), предаде БНР. Така след края на тази година всеки, който иска да купи терен у нас, ще може да го направи, независимо от своята националност. Това е възможно и сега, но за целта чужденецът трябва да регистрира фирма у нас и да купи парцелите от името на юридическото лице.
В договора на България и Румъния за присъединяване към ЕС е записано, че пазарът на селскостопански земи трябва да бъде освободен, но и двете страни отчетоха през 2012 г., че фермерите им още не са готови да се конкурират с чуждите инвеститори.
Някои земеделски производители обаче вече се обявиха срещу отпадането на мораториума. Според Свилен Радев, производител от варненския регион, забраната за продажба на българска земя за чужденци не трябва да отпада, защото в противен случай ще бъдат накърнени националните ни интереси. Според него хората от друга националност могат да използват терените за други цели, а не за земеделие.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Закриват агенции", пише в. "Стандарт"
Преглед на съществуващите агенции и анализ кои от тях може да бъдат закрити прави кабинетът. До 18 септември всички министерства трябва да направят преглед на административните структури към тях, като се наблегне на възможността за закриване на държавни и изпълнителни агенции и преминаване на функциите им към съответното министерство. Това е записано в указанията на Министерството на финансите за подготовката на бюджета за 2014 г., които вече са разпратени до всички министерства. Целта е да се спестят държавни пари. Ведомствата трябва да поемат ангажименти за разходи чрез обществени поръчки или сключване на договори само при обезпечен бюджет, пише още в указанията на МФ. Освен това администрацията не трябва да допуска натрупване на просрочени задължения към бизнеса.
В указанията на Министерството на финансите са посочени и препоръки от страна на Европейската комисия, които биха могли да се изпълнят с приемането на бюджета за 2014 г. Разбира се, страната ни може да не се съобрази с тези препоръки, като се мотивира пред Брюксел. От ЕК например препоръчват да се направи цялостна данъчна стратегия, така че да се увеличат приходите в бюджета и държавата да се справи със сенчестата икономика. От ЕК посочват и че данъците у нас върху тока са ниски.
Прочети още от в. "Стандарт"