Със 186 лв. скачи основната депутатска заплата и става 2886 лева. Това съобщава „24 часа", като се позовава на сметките по данните на Националния статистически институт (НСИ) за средните възнаграждения през четвъртото тримесечие на миналата година.

Според правилника на парламента народните представители получават три средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор. 962 лв. е стигнало възнаграждението за декември, сравнено с 900 лв. за септември.

Скачат и заплатите на премиера, президента и министрите. Увеличението е свързано именно с по-високата депутатска заплата. Министър-председателят Бойко Борисов ще получа с 288 лева повече, т.е. възнаграждението му става 4473 лева. Същата е месечната заплата и на парламентарната шефка Цецка Цачева.

Най-голямата заплата от всички държавници е тази на президента Росен Плевнелиев. Неговото възнаграждение става 5772 лв., т.е. увеличението е 372 лв. - повече от една минимална заплата. С 242 лв. до 3752 лв. пък скача базовият доход на министрите.

Като цяло средните заплати у нас се увеличават, посочват данните на НСИ. През четвъртото тримесечие те са стигнали 847 лева.