Украинското списание Фокус за пръв път публикува списъка на стоте най-богати жители на Украйна. Първото място се държи от Ринат Ахмедов, съсобственик в компанията SCM и депутат от Партията на регионите. Състоянието му е $12 млрд.

Второто място в рейтинга на Фокус заема собственикът на ОАО "Mittal Steel - Кривой Рог" Лакшми Миттал, неговите активи в Украйна се оценяват на 4,7 млрд. долара. Трети е Виктор Пинчук, съсобственик на корпорацията Интерпайп, който има $ 4,4 млрд.

Общо в Украйна има 10 милиардера и 90 мултимилионера. Състоянието им експертите оценяват на повече от $70 млрд.

По БВП на глава от населението, измерен според паритета на покупателната способност, Украйна заема 86 място в света и едно от последните места в Европа ($7200). Според Wikipedia, средната работна заплата за почти 50 - милионното население на Украйна в началото на 2007 е €200 за месец.

В рейтинга на списание Фокус са влезли тези предприемачи, които притежават активи в Украйна, при това редакцията е включила в списъка и чужденци. При създаването на рейтинга стойността на активите на бизнесмените се е отчитала от публичната информация, предоставяна от компаниите, от заявления на самите собственици, от интервю с експерти.

Трябва да се отбележи, че в рейтинга на най-богатите хора на планетата на американското списание Forbes за 2007 година Лакшми Миттал заема пето място с $32 млрд. По данни на Forbes, през 2005 Ринат Ахметов е заемал 258 място сред най-богатите жители на планетата, тогава едва с $ 2,4 млрд.