Фондовите мениджъри продължават да са убедени, че доларът в момента е скъп, и че курсът му ще се понижава по отношение на йената, сочи последното проучване на Merryl Lynch.

Проучването сред 222 фондови мениджъри, управляващи общо $678 млрд. активи, в периода 1-7 септември, показва, че 64% от респондентите твърдят, че йената е подценена, спрямо 60% при аналогично проучване през август, но и по-малко от 71% при юлското проучване.

Други 48% от отговорилите вярват, че доларът е надценена валута, спрямо 52% считащи, че доларът е скъп преди месец и 47% през юли.

Проучването показва още, че повече фондови мениджъри биха желали FED да се фокусира по-скоро върху рисковете от забавяне на икономическия растеж, отколкото върху опасността от повишаване на инфлацията.

43% от икономистите твърдят, че растежът трябва да е приоритет на FED, спрямо 33% през август. По отношение на инфлацията, 21% твърдят, че централната банка трябва да е по-обезпокоена относно покачването на цените, спрямо 27% на това мнение преди месец.

Що се отнася до останалите валути, 34% от респондентите са определили еврото като надценена валута при настоящото проучване, в сравнение с 26% през август. 40% от респондентите са заявили, че паундът е скъп, спрямо 34% предишния месец.

Относно валутите на страните с нововъзникващи пазари (където главно се има предвид Китай), едва 12% от респондентите са казали, че те са подценени, докато 43% са твърдели, че те са евтини, в сравнение с 38% на това мнение през август.