Доларът започна седмицата близо до 6-седмичния връх срещу йената и остана в силна позиция срещу останалите валути, получавайки попътен вятър от данни показали по-висок икономически растеж през второто тримесечие в САЩ, коментира bnr.bg.

Министерството на търговията в петък повиши оценката си за БВП до ръст от 4.6% на годишна база, най-голямо повишение през последните две и половина години. Покачването в икономиката е било широко и подчертава по-бързия ръст на бизнес разходите и по-солидния ръст на износа отколкото предварително се считаше.

Спекулантите от своя страна са повишили залозите в полза на долара в седмицата завършваща на 23 септември. Нетните дълги позиции за зелените пари са нараснали до 35.81 милиарда долара спрямо 31.42 милиарда долара в предходната седмица.
Долар-йена е на 109.39 и е много близо до 6-годишния връх от миналия петък на 109.54. В Азия дилърите следяха развитието в Хонг Конг, където хиляди демонстранти протестираха и се сблъскаха с полицията. Местният долар, който е тясно обвързан с американския, падна до 7.761 щатски долара, най-ниско ниво след март. Някои финансови фирми в Хонг Конг посъветваха персонала си да работи от домовете си в понеделник или да отидат в други офиси заради сблъсъците по улиците.

Междувременно еврото слезе на 1.2676 срещу долара. Натискът върху единната валута се запазва преди излизането на данни от еврозоната тази седмица, както и на заседанието на централната банка. ЕЦБ има среща в четвъртък, но не се очаква да предприеме нови мерки след като изненада пазарите с действия на предишното си заседание, включително намаление на лихвите. Председателят на ЕЦБ Марио Драги вероятно ще остане предпазлив и е възможно да разкрие планове за покупки на активи от централната банка.

Ключовият доклад за трудовата заетост в САЩ е в петък и вероятно ще потвърди силното икономическо възстановяване в САЩ и шансовете за по-ранно увеличение на лихвите на Федералния резерв. Прогнозите са, че през септември са открити нови 219 000 работни места спрямо покачването през август със 142 000.

Протестите в Хонг Конг дадоха временна сила на златото

Златото се възстанови от първоначалните загуби днес, след като демократично настроени протестиращи в Хонг Конг се сблъскаха с полицията. Това увеличи търсенето на предлагащото сигурност злато, въпреки че силата на долара ограничаваше растежа му.

Специалните части в Хонг Конг се сблъскаха с демократично протестиращите местни жители и изстреляха сълзотворен газ срещу тях при най-сериозния сблъсък в страната след поемането на контрола й от Китай преди две десетилетия от Великобритания.

Златото, което е считано за алтернативна инвестиция във времена на политическа нестабилност, получи дила при спада на акциите в Хонг Конг с над 2% до две и половина месечно дъно. Някои дилъри обаче се опасяват, че продажбите в Хонг Конг, който се използва от туристите от Китай, могат да пострадат заради протестите, по-специално по време на едноседмичните празници, които започват в сряда. Китай е най-големия купувач на злато и спад на потребителското търсене може да не подкрепи каквото и да е покачване на цените.

Спот цената днес е на 1218 долара за тройунция. Металът не е далеч от 9-месечното дъно на 1206.85 долара, което удари миналата седмица. Златото попадна в петък отново под натиск заради поредните силни данни от САЩ. Силата на долара и продължаващото възстановяване на американската икономика ограничават интереса към златото. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 1.20 тона до 772.25 тона, което е най-ниска стойност след декември 2008 година.