Щатският долар успява да се задържи в стабилни нива днес, след като в края на миналата седмица поднови низходящото си движение заради излезлите слаби икономически данни от САЩ. Очакванията за бъдещи лихвени повишения от Австралийската централна банка, подкрепиха цената на австралийския долар.

Серията по-лоши от очакваното американски данни, включително тези за потребителското доверие (паднало до 16-годишно дъно), подновиха опасенията за американска рецесия и отвориха пътя за нови лихвени съкращения от ФЕД. Въпреки че днес доларът успя да върне част от загубата си, валутните анализатори предричат слаба седмица за „зелените пари".

„Докато пазарът не получи по-силни доказателства за успешното прилагане на американската монетарна политика, доларът ще продължи да бъде слаб", коментира американски анализатор.

Днес Америка почива заради Деня на президента (третия понеделник на февруари), което ще е фактор за вяла търговия в по-късните часове на деня, когато традиционно американските спекуланти раздвижват пазара. По-късно през седмицата ще станем свидетели на по-интересни движения, когато на дневен ред излязат данните за инфлацията и докладът от последното заседание на ФЕД (29-30 януари).

По обед, еврото се понижава с 0.4% до $1.4630, като все още остава в близост до двуседмичния си връх отбелязан в петък на $1.4710. Към йената, доларът покачва с 0.4% до 108.25 йени. В сравнение с по-високодоходните валути като австралийски и новозеландски долар, американския долар отслабва значително. Цената на петрола се покачва с 45 цента до $95.94 за барел, заради продължаващите търкания между Венецуела и Exxon Mobil.

От техническа гледна точка само покачване на еврото над $1.4655/65 важната близка техническа съпротива ще охлаби натиска върху еврото и ще му позволи да атакува отново нивата над $1.4700. В момента близки оферти купува за еврото има към $1.4630/20, като пробив под тях ще задълбочи спада на EUR/USD в краткосрочен план към $1.4615/05 следващата близка техническа зона на подкрепа.