Доларът се покачи рязко спрямо еврото днес, след като от швейцарската банка UBS обявиха, че ще се опитат да наберат $15 млрд. свободен капитал, което притесни инвестиралите в европейска валута пазарни участници. Лошите новини за отписани активи на стойност $3.9 млрд. от Дойче банк допълнително навредиха на инвеститорските настроения, коментират от Bloomberg.

Американският долар покачи и спрямо японската йена след като Tankan проучването за бизнес доверието в азиатската страна отбеляза силен спад през март. Еврото пострада и от усложняващата се обстановка в Еврозоната, където инфлацията гони многогодишен рекорд, а паралелно с това падат и прогнозите за икономически растеж.

„Ураганът вече премине  над САЩ, а сега се е устремил с пълна сила към Европа", коментира швейцарски анализатор от UBS пред Bloomberg. „Време е инвеститорите да се пренасочат към долара, докато е все още евтин, тъй като скоро Европа ще заеме мястото на САЩ като страна с най-много отписани от банките активи", продължава той.

Доларът се покачи до $1.5625 към евро днес, след като вчера удари $1.5899 заради спекулативен опит да се премине над ключовото ниво от $1.5905. Към йената, доларът достигна ниво от Y100.70 днес.

Щатският долар приключи най-слабото тримесечие за последните четири години спрямо еврото. През последните три месеца ФЕД намали лихвеното ниво с 2 процентни пункта до текущата ставка от 2.25%, с което направи опит да рестартира икономическия растеж. Европейската централна банка обаче упорито поддържа лихвата в Еврозоната на 4%, което не успя да успокои ценовия натиск достигнал 16-годишен връх през март. За съжаление обаче, банката е на път да си навлече огромни главоболия със забавящия се икономически растеж и скъпото евро.

„Лошите новини от останалия свят са също толкова лоши както и американските", коментира Адам Кол валутен анализатор от Royal Bank of Canada. „Слабостта на долара е към своя край, като скоро ще видим рязко негово поскъпване и реалистично ниво от $1.50 към еврото до края на тримесечието", продължава Кол.

Йената продължи низходящата си корекция спрямо долара след излизането на бизнес проучването Tankan, според което настроенията в страната не са добри. Това най-вероятно ще накара Японската банка да ограничи лихвеното ниво до края на годината, за да стимулира растежа и да продължи дългогодишната си борба с дефлацията.

Спадът на курса Евро-долар успя да се ограничи за сега в нивото $1.5625 за евро и отскочи до $1.5680 заради цитирания от немската преса доклад на МВФ, според който САЩ вече са в рецесия, а икономическият растеж на страната ще бъде едва 0.5% тази година. Предварителните прогнози бяха за ръст от 1.5%, а публикацията продиктува спекулативни покупки на еврото от страна на онези играчи, които притежават погрешно дълги еврови позиции.

Все пак евентуално задържане на нивото в близост до офертите продава от $1.5690/1.57 може да отмени натиска на еврото и от там да опитаме нов прицел на нивото $1.5725/45. Това е и важната за момента техническа съпротива на дневна графика. Оферти купува за еврото има към $1.5625/20 близката техническа подкрепа с нови тънки стопове под $1.5620 и следващи оферти купува за еврото към $1.5600. Само прицелване на тези стопове обаче ще доведе до тест на $1.5555/45 оформящата се като ключова техническа подкрепа за еврото.