Доларът отбелязва шест-седмичен връх към повечето валути днес, след като силните американски данни от предишния ден, ограничиха опасенията на инвеститорите за изпадане на американската икономика в рецесия.

И двата показателя - индексът за продажбите на дребно и цените на производителите през ноември, бяха по-високи от очакваното. Това върна увереността у спекулантите в силата на щатската икономика. Анализаторите пък вече съкращават вероятността за започване на рецесия в САЩ.

Дългоочакваните американски данни, за индексът на потребителските цени (CPI) ще излязат в 15:30 днес, са от огромно значение днес. Те или ще затвърдят схващането, че американската икономика е започнала да се възстановява или ще доведат до рязка разпродажба на долари.

В момента американската валута се търгува с 1% по-скъпо спрямо еврото, на ниво от $1.4490. Това е най-високото ниво за долара от месец и половина насам. Днес, рекордно високото ниво на инфлацията в Еврозоната за ноември, не успя да подкрепи единната валута и последваха силни нейни разпродажби.

Йената също се понижи до едномесечно дъно спрямо долара, след излизането на слабия доклад за инвестиционната активност в азиатската държава. Японската икономика все още остава слаба и не позволява повишаване на лихвеното ниво от сегашните 0.5%.

В момента доларът е с 0.7% по-скъп спрямо йената до ниво 113.05 йени, най-високото му ниво от 8 ноември.