Приемането за допусната грешка от страната на Националното статистическо бюро (ONS) във Великобритания, драстично намали негативните очаквания на пазара за растяща инфлация. Инвеститорите заявиха, че при новите данни е трудно да се допусне ново покачване на лихвеното ниво в близко бъдеще.

След като поправиха грешката си, от ONS представиха данните за ръст на националния доход с 4.8% на годишна база през второто тримесечие. Предишно обявената цифра беше 6%.

Банкерите от монетарната комисия на Британската бака, често взимат предвид данните за паричното изражение на националното производство, тъй като вярват, че отразява по-добре икономическите проблеми от данните за инфлацията като цяло.

От националната банка изразиха безпокойствието си от прекалено бързото нарастване на номиналния БВП на Великобритания през последните месеци. От там заявиха, че ръст на БВП с темп 6% ще подсили инфлацията и тя ще излезе извън таргет-рамките на монетарната комисия.  

Вчера, от ONS съкратиха прогнозите си за нивото на инфлация на годишна база от 3.8% до 0.6%, след като признаха за направена „грандиозна грешка" в калкулациите си. ONS се оправдаха като казаха, че са искали да елиминират по-малки проблеми в изчисленията си, свързани с измамите с ДДС. Докато са се опитвали да изчистят тези малки неточности, са внесли в компютърната програма голяма неточност с цените на износителите, които са изстреляли изкуствено инфлацията.

Икономически анализатори заявиха, че новото по-ниско ниво на БВП ще премахне един от основните проблеми пред монетарната комисия на BoE за растящото ниво на инфлация. „До момента изглеждаше, че инфлацията расте по-бързо от БВП, но за щастие проблемите бяха изчистени", това заяви топ-банкер.