След тежката зима преживяна от капиталовите пазари по цял свят, като че ли вече започнаха да излизат първи сигнали за по-жизнерадостно пролетно настроение, пише в коментарната статия на сп. Businessweek днес.

В САЩ широкият борсов индекс S&P 500 се покачи рязко с 5.12% в седмицата от 18 до 25 март, докато акциите на финансовите компании се представяха изненадващо добре. Все пак, от началото на годината S&P 500 продължава да е с 10.8% по-слаб, което е в унисон с почти всички световни пазарни индекси. Именно бързото възстановяване на положителния тренд е леко притеснително, за което трябва да внимават най-вече дребните инвеститори.

Да не забравяме, че от началото на седмицата родната ни фондова борса също отбелязва рекордни покачвания, като за трите дни от понеделник до днес пазарът няма губеща сесия. Въпреки че анализаторите обясняват това с навлизането на свежи пари най-вече от пенсионните фондове (разполагащи с над 2.3 млрд. лв.), българските пазарни участници развиха навика да следят промените във външната среда и да ги отразяват много точно у нас. Именно за това е интересно да разгледаме какво се случва с американските пазари през последните дни.

Щатската икономика се забавя, а финансовата криза подкопава борсовите котировки вече половин година. От известно време насам, котировките като че ли спряха низходящото си движение, а повечето от тях тръгнаха в положителна посока. Именно по тази причина анализаторите започнаха да се питат, дали пък не сме ударили по-сериозно дъно и вече не правим опит да изплуваме на повърхността? Всъщност, тези които съветват инвеститорите да започват да попълват портфейлите си с акции на ниска цена стават все повече.

Както навсякъде обаче и в анализите има хора, които се противопоставят на общата еуфория и ни съветват да внимаваме. Да, има голяма възможност най-лошото да е вече зад гърба ни, но също така има и почти същата и дори по-голяма вероятност пазарът да прави класическа корекция на мечия тренд, в който може би се намира.

Капиталовият пазар е като спринтьор, който бяга в една посока, но от време на време се нуждае от почивка. В един момент обаче той бива прекупен/препродаден и обръща изцяло тренда. Все още не е ясно дали се намираме в корекция на възходящия тренд (почивка на спринтьора) или той вече е обърнал посоката на движение и се намираме в първи стадии на мечи пазар. При него също може да се получат известни корекции, каквото може и да е моментното състояние на пазара, за съжаление само временно.

За да различим ралито на мечия пазар от достигането на истинско пазарно дъно трябва да погледнем към реалните пазарни настроения. Според теорията, когато инвеститорите станат изключително песимистично настроени, почти сигурно е че вече са достигнали крайната точка на продажбата си. Именно това е моментът, в който трябва да се влезе смело на пазара и да се зареди портфейла с апетитни и евтини акции.

Според анализаторите, песимизмът на пазара в момента е с рекордни стойности. За съжаление обаче, Ричърд Спаркс от Schaeffer's Investment Research коментира, че този път едва ли е най-подходящия момент да се купува, когато всички са толкова разстроени. „Има някой основни фундаментални причини, поради които икономисти и инвеститори са толкова черногледи и те не трябва да бъдат подценявани", коментира той.

Въпреки, че акциите и индексите успяват да запазят печалбите си от последната седмица, все още буреносните облаци не са преминали. Потребителското доверие в САЩ падна до 35-годишно дъно, а цените на имотите като че ли все още не са намерили по стабилна основа и продължават да се понижават. Загубите от кредитната криза продължават да се разпростират, а от Goldman Sachs вече обявиха, че очакват тяхната обща стойност да достигне $460 млрд. само в САЩ.

Факторите, които определят движението на пазара са толкова много и толкова сложни, че ще е адски трудно да определим дали вече сме достигнали дъното на пазара или това е поредното стъпало по пътя надолу.

Позитивна новина за американския капиталов пазар е свързана с прекалено ниските нива на доходност сред дълговите книжа U.S. Treasury. Тяхната цена и доходност се движи обратнопропорционално и тъй като в условия на несигурност търсенето им е много високо, това наврежда на доходността им. През 2008 г. тя едва ли ще успее да се пребори с инфлацията, което ще е стимул за инвестиране в акции и разбира се в стокови фючърси.

Експерти коментират, че достигането на дъното не е просто еднократно събитие във времето, а цял процес. Тук е важно да се наблюдава VIX индекса измерващ волатилността на пазара или това колко често той изменя посоката си на движение. Неговата стойност бе над 25 пункта вчера (25 март), а в най-тежкия момент от кризата нивото достигна 35 пункта. Когато VIX удари 40 пункта, най-вероятно вече ще сме достигнали екстремни стойности на песимизъм и бичи настроения.

„Обстановката ще се влоши преди да се подобри", коментира Бил Ларкин от Cabot Money Management.

Все пак като най-силен сигнал за достигнато пазарно дъно ще бъде състоянието на американската икономика, а тя в момента изобщо не е в добра форма. По тази причина най-вероятно ще видим още песимизъм на пазара, поне докато не се забележат първи сигнали на икономическо възстановяване.

Има ли нещо друго, което може да подкрепи котировките? Има и то се казва тишина и спокойствие. Това важи в най-пълна степен за финансовите акции, които в последно време изпитаха удара на десетки новини коя от коя по-лоши. Ако предположим, че Bear Stearns беше най-голямата жертва на настоящата криза, то можем да приемем за дъно на пазара стойностите на индексите от средата на март. За съжаление малко са онези анализатори, които в момента смятат, че това е бил края на сагата „ипотечна криза 2008".