Лидерът на ДПС Лютви Местан не подкрепи твърдата позиция на БСП и кабинета за изграждане на газопровода "Южен поток" въпреки предупрежденията от ЕК.
"Притесних се от тезата, че "Южен поток" трябва да се строи въпреки Брюксел. Като представител на най-последователната евро-атлантическа партия, смятам, че България не трябва да прави нищо по въпроса "въпреки Брюксел", коментира Местан на пресконференция, след като обяви, че ДПС избира варинат предсрочни избори през ноември или декември.

БСП заяви, че започнатата от ЕК наказателна процедура срещу България не трябва да се драматизира, няма да има санкции, че страната ни трябва да прояви характер и да започне и завърши проекта "Южен поток".

Местан смята, че България трябва да отстоява своите национални интереси, свързани с големи енергийни проекти не въпреки Брюксел, а в диалог с него. Той подчерта, че призивът на ДПС към кабинета „Орешарски" и което и да е бъдещо правителство е тези въпроси да се решават в постоянен диалог с Брюксел до постигането на съгласие.

"България не може да има друг път", категоричен бе Местан.

По повод намерението на кабинета да вземе нов заем от 3 млрд. евро, той попита дали за последните 5 години има дори една, в която България да не е емитирала външен дълг и вътрешен дълг, за да обслужи законно заложения дефицит на бюджета и да емитира облигациите.

Според лидера на ДПС тази година не се случва нищо извънредно, а нещо абсолютно необходимо. По думите му политизирането на този въпрос е лош стил на политика и не работи в интерес на страната, защото дълг трябва да се емитира. Той не бил за социални харчове. Милиард и половина лева е падежът в началото на 2015 г. само на облигациите, с които бяха подменени облигациите през 2005 г. изтъкна Местан.

„Ако това ще се прави от следващото българско правителство, ние няма да политизираме този проблем", добави той.

По този повод лидерът на ДПС коментира иронично, че петият вот на недоверие на ГЕРБ към кабинета - за фискалната политика, е изключително навременен. От ДПС поемали ангажиметн в табличен вид да представят по години - 2010 г., 2011 г. и 2012 г., колко външен дълг е емитирал "вездесъщият Симеон Дянков".