Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, зам.-министърът в Министерството на промишлеността и енергетиката на Руската Федерация Андрей Дементиев и Никос Стефану, Главен секретар на Министерството на развитието на Гърция ще парафират утре текста на тристранното споразумение за сътрудничество и експлоатация на петролопровода "Бургас - Александруполис".

Целта на Споразумението е да се определят формите за сътрудничество между трите страни за построяването на петролопровода с първоначален дебит 35 млн. тона петрол годишно и с възможност за увеличаване до 50 млн. тона петрол на година.

Проектът за изграждане на трасето предвижда петролопроводът да е с дължина 280 км, от които 155 са на българска територия. Собственик на петролоповода ще е Международната проектна компания (МПК), която се учредява от участниците в проекта.

Междувременно ДСБ призова правителството да не подписва утре споразумението за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.

Лидерът на партията Иван Костов предложи президентът Георги Първанов да свика консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани параметрите и условията на споразумението.

Според ДСБ споразумението Русия да притежава мажоритарна собственост върху универсалния терминал от тръбопровода, водят до загуба на част от националния суверенитет в полза на страна, която е извън Европейския съюз и НАТО.

Така България ще се превърне в територия, през която ще преминава руската нефтена канализация, което ще създаде тежки и постоянни рискове за природната среда и националната сигурност, твърди Костов.

От ДСБ искат правителството да оповести публично заключението на доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и всички екологични рискове, и да посочат доколко съоръженията в Бургаския залив и трасето на тръбопровода са съвместими с ангажиментите на България към ЕС по програмата "Натура 2000".

Припомняме, че на 1 февруари руският президент Владимир Путин с ултимативен тон призова Гърция и България да се разберат по-бързо за нефтопровода, защото при протакане на проекта Русия ще оттегли своето участие и ще построи тръбопровода през територията на съседна държава.

Още в началото на ноември м.г. министър Румен Овчаров направи пък смелото изявление, че България има свой вариант за Бургас-Александруполис, след като руската страна забави повече от месец представянето на своя проект за участие в нефтопровода.