Новите два моста над р. Дунав при Никопол - Турну Магуреле и Силистра - Кълараш, ще бъдат изградени на принципа на публично частно партньорство. Очаква се те да бъдат в експлоатация до края на 2019 г.

Това заяви министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред организирания от БТПП българо-австрийски бизнес форум провеждащ се в хотел Балкан.

Припомняме, че миналата седмица между България и Румъния се подписа меморандум за разбирателство по отношение на двете съоражения. В близките седмици ще има нова среща на екипи от двете страни, които да съгласуват бъдещите и действия.

Очаква се проектирането на обектите да започне следващата година, като този процес ще продължи две години, каза още Ангелкова. Тя заяви, че ако и двете съоражения са само за пътен транспорт(без ЖП, каквито са Дунав мост 1 и 2) то те могат да бъдат изградени до 2019 г. И по двата проекта се работи паралелно увери, Ангелкова.

Министърът на транспорта също така заяви, че е готов законопроект, който да урежда по-бързото отчуждаване на земи и терени, които попадат в обхвата на големи инфраструктурни проекти. Липсата на такива разпоредби в момента е една от основните пречки пред изграждането на пътна и железопътна инфраструктура - в това са убедени експертите от двата сектора.