Пактът за финансова стабилност ще бъде представен отново от министъра на финансите Симеон Дянков и неговия екип и както твърди ведомството - официално пред журналисти. Намеренията си да предложи законодателни промени, с които да се гарантира икономическата и финансова стабилност на държавата, вицепремиерът за пръв път представи пред парламента по време на дебатите по вота на доверие, поискан от кабинета "Борисов".

За да се осъществят набелязаните мерки, трябва да бъдат направени промени в Конституцията. Засега е ясно, че Пактът за финансова стабилност трябва да съдържа три основни точки:

- Първо, бюджетният дефицит не може да надхвърля определена граница.

- Второ, промяна на основните преки данъци за физическите и юридическите лица може да се направи само при постигнат национален консенсус чрез механизъм, който не зависи от конкретното политическо представителство.

- Трето, преразпределителната роля на държавата да не надхвърля определен процент от брутния вътрешен продукт.

Първоначалната идея на Дянков беше промените в преките данъци да стават чрез референдум, но след това тя претърпя корекция и ако Пактът за финансова стабилност влезе в сила, преките данъци ще се променят с гласовете най-малко на 2/3 от депутатите.

"Намерението ми е сериозно и то може да бъде осъществено само чрез промени в конституционни текстове", категоричен беше Дянков и вчера пред агенция Reuters.

Пактът за финансова стабилност трябва да влезе в сила от 2013 г.

Очаквайте подробности!