С цел да подкрепи реализирането на Меморандума за разбирателство, подписан между двамата собственици на „Топлофикация-София" АД - Столична община и Министерството на икономиката и енергетиката, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да отпусне финансиране за спешни инвестиции в компанията с цел нейното заздравяване и повишаване на качеството на услугата, предоставяна на гражданите.

Всички инвестиции осигурени чрез финансиранеот страна на ЕБВР ще продължат да се придържат към изискванията на банката за прозрачни и конкурентоспособни доставки.
 
Това декларира заместник-директорът на ЕБВР по Общинска инфраструктура и околна среда Хенри Ръсел на днешната си среща с кмета на София Бойко Борисов.

Както е известно ЕБВР отпусна 30 млн. евро заем на Топлофикация, от които дружеството усвои 15 млн. евро.

Другата част от заема беше спряна, заради неспазването на условието в дружеството да влезе частен оператор. След днешната среща с Бойко Борисов Ръсел заяви, че банката е готова да освободи част от втория транш за заздравяване на дружеството, за което е необходимо и съгласуване от страна на Министерство на финансите.

На тази поредна среща двете страни дискутираха и преструктурирането и приватизацията на „Топлофикация-София АД" и напредъка по осигуряването на инвестициите необходими за възстановяването на водопреносната система на София. 

Борисов информира банката за плановете на общината да предложи в понеделник, след решение на Столичния общински съвет, нов член в съвета на директорите в дружеството избран на конкурсен принцип.

Двете страни се договориха да работят по избора на консултант, посредством прозрачна и конкурентна конкурсна процедура, който ще работи с общината и правителството по преструктурирането и приватизацията на компанията.

Задачите за консултанта бяха договорени на съвместна работна група, която беше създадена по-рано тази година, включваща представители на общината и правителството, следвайки подписания между двамата акционери Меморандум за разбирателство.

Кметът и представителите на ЕБВР дискутираха още възможностите за осигуряване на необходимите допълнителни инвестиции за градската водопреносна система, която ще бъде допълнена с грант, осигурен по Програма ИСПА.
Допълнителното финансиране, което може да осигури ЕБВР, зависи от одобрението на подадените пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране бизнес план и инвестиционна програма.