Рособоронекспорт е готов да продаде блокиращ пакет от акциите на АвтоВАЗ на някой стратегически инвеститор - казал е вчера Сергей Чемезов, председател на съвета на директорите на автомобилния концерн. Сред потенциалните претенденти са френските Renault и италианския Fiat. Експертите считат, че заводът, който губи пазари, се нуждае от партньор, пише руската медия Ведомости.

Новият мениджмънт на АвтоВАЗ, дошъл в завода заедно с Рособоронекспорт, дълго време бе привърженик на идеята за национален руски автомобил. Миналата година предложението на Renault да купи блокиращия пакет от акциите на завода бе отклонено. От Renault бяха готови да създадат съвместно предприятие с АвтоВАЗ и да пускат под марките Lada и Renault модели, разработени върху платформата на Logan.

Сега ръководството на АвтоВАЗ е сменило гледната си точка. Максимум след половин година, когато Рособоронекспорт и Тройка диалог ще завършат с ликвидацията на кръстосаната собственост върху акциите на АвтоВАЗ, те ще станат собственици на 75% плюс една акция в концерна. Вчера Сергей Чемезов за пръв път е изказал идеята, че може да продаде 25% плюс една акция: „Достатъчен ни е контролният пакет в АвтоВАЗ".  

По думите на Чемезов, освен Renault и Fiat, потенциални купувачи могат да бъдат и Porsche. Едновременно се обсъжда и възможността за провеждане на IPO (първично публично предлагане на акции).

Още не се водят преговори с посочените компании, но контактите с Renault могат да се възобновят в края на май. Руските журналисти са се свързали с посочените от Чемезов кандидати: от Renault са отказали коментар, от Porsche не са отговорили на въпроса, а представителят на Fiat твърди, че компанията му не е заинтересувана от покупките на акции на АвтоВАЗ.

АвтоВАЗ има вече чуждестранен партньор. През декември миналата година компанията е подписала рамково съглашение с канадската Magna за съвместна разработка на автомобила "С" и за строителство на нов завод в Толиати с мощност 450,000 коли годишно. Според Чемезов окончателният контракт с Magna ще бъде подписан през май. Но параметрите на проекта могат да се изменят: вместо строителство на завод за нови модели могат да се разширят съществуващите мощности, например цех за монтаж на Kalina. Това ще намали стойността на проекта от $1,5 млрд. до $700-800 млн., изчислил е Чемезов.

Според анализатор, рано или късно мениджмънтът на АвтоВАЗ ще трябва да продаде част от акциите на завода на стратегически инвеститор. АвтоВАЗ губи позиции на пазара, а само чужденци могат да донесат новите технологии за създаване на качествен продукт. Идеята за изцяло руски автомобилен завод е несъстоятелна, което е станало ясно още когато АвтоВАЗ е решил да си сътрудничи с Magna.

Като се преценят интересите на Porsche (твърде скъпи за АвтоВАЗ модели) и Fiat (в момента си партнират със Северсталь Авто), очевидно е че Renault са най-вероятния бъдещ сътрудник на АвтоВАЗ.

Официално Lada Priora, най-новият модел на АвтоВАЗ, разработен със собствените сили на автозавода, започна да се продава от миналата седмица. Препоръчителната му цена е 282 500 рубли, или около $11 000. Новият автомобил "С", който Magna ще разработва за АвтоВАЗ и ще смени Priora, по техническото задание на Чемезов трябва да струва между $10 000-12 000.