Авиокомпанията Emirates, чиято централа се намира в Дубай, е предпочела да закупи самолети от модела Airbus A350 XWB пред тези на американската конкурентна компания Boeing. Става въпрос за 70 нови машини, в рекордна сделка възлизаща на $35 млрд.

Сделката включва опция за доставка на още 50 самолета от модела A350, както и на 11 супер-джъмбо самолета от скандално известния A380. Авиокомпанията Emirates запазва челната си позиция като най-голям клиент на европейския самолетен производител Airbus.

Emirates все пак направи сделка и със самолетите на Boeing, след като закупи 12 от модела 777-300ER на обща стойност от $3.2 млрд.

След тази поръчка, Airbus най-после ще успее да съкрати огромната разлика в продажбите на самолети с основния си конкурент Boeing. Британската компания Rolls-Royceпък съобщи, че ще доставя двигателите за A350, което ще струва на Airbus около $8.4 млрд., естествено сделката включва и дългосрочна поддръжка.

В момента в Дубай се провежда 10-тата международна авио-изложба, на която се очаква да се сключат още важни за Airbus и Boeing сделки. Изложението ще приключи в четвъртък.