В сряда Европейската комисия е препоръчала на 10 свои члена да възприемат по-строги квоти за замърсяване в енергоемките индустрии с цел да се създаде възможност за функциониране на иновативната схема на ЕС за търговия с емисии.

Изпълнителният орган на ЕС е казал, че ще приеме плановете от Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словакия и Швеция за издаване на квоти за емисии само ако изброените намалят желания им размер.

Ставрос Димас, комисарят за околната среда на ЕС, е заявил, че „Днешното решение изпраща силен сигнал към Европа да се посвети изцяло на постигането на целта от Киото и да направи успешна схемата EU ETS (схема за търговия с емисии)".

Търговската система, в рамките на която индустриалните замърсители ще могат да купуват и продават квоти за емисии, ще бъде основа на опитите на ЕС да намали емисиите според Киото протокола.

Но надеждността на модела е поставена под въпрос, защото държавите - членки предявиха искания за повече „разрешения за замърсяване" отколкото заводите им се нуждаят.

След като са преразгледани плановете за емисии, Комисията е поискала от 10 държави да намалят общо със 7% правата за замърсяване, които са искани за периода на търговия с права 2008 - 2012. Това съставлява общо за десетте намаляване на исканите квоти с 860.1 млн. т. СО2.

Комисията е казала на Германия, индустриалния мотор на Европа, да намали квотите за въглеродни емисии до 453.1 млн. т. вместо исканите 482 млн.т.

По отношение на Британия въпросът стои другояче - Комисията се е съгласила с общото количество емисии въглероден диоксид, обаче е препоръчала да се направи малка промяна на заводите - субекти на емисионните квоти. Франция е получила още две седмици да изработи нова версия на плана за емисии, по-близка до изискванията на ЕС.

Икономисти, природозащитници и лица от Комисията са предупредили правителствата на ЕС, че рискуват да дискредитират основната икономическа схема на търговия, която изисква разрешенията за емитиране на тон въглероден диоксид да бъдат относително оскъдни с цел да имат пазарна стойност.

По отношение на останалите 15 членки, Комисията ще се произнесе в началото на януари. Така или иначе Австрия, Чешка република, Дания, Унгария, Италия и Испания дори не са представили плановете си пред Комисията, а тя в отговор заведе срещу тях правна процедура за пропускане срока, определен за края на м. юни.

AFP припомня, че проблемът с промяната в климата е станал важна точка от дневния ред на политиците - във връзка с последния доклад на бившия шеф на световната банка Николас Стърн и срещата под егидата на ООН в Найроби.

Но и преди това схемата на търговията с квоти в Европа е била обект на международно внимание. Губернаторът на щата Калифорния А. Шварценегер е проявил интерес към въвеждане на сходен модел в САЩ съвместно с щатовете по Западното крайбрежие.