Директорът на Френската петролна компания "Total" Кристоф де Маржери натиска спирачката, пише „Ханделсблат". Той спря проектите на компанията в Иран. Трябва ли да се поддават всички на политически натиск, тогава зависимостта от Русия ще се увеличи, коментират анализатори.

За това реагира шефът на френската компания на нарастващия конфликт заради атомната програма на Техеран. Към това се увеличава дилемата на световния пазар за петрол и газ, на който притеснията са, че ограничено предлагане на петрол оскъпи суровината. Конфликтите са голяма спирачка. Те блокират Иран и Ирак, две от държавите с най-големи енергийни залежи. 

Иран е вторият по големина износител на петрол в ОПЕК. Той има производствен капацитет от 4,35 милиона барела на ден. До 2014 година Иран възнамерява да увеличи производството до 5,3 милиарда барела на ден. Затова страната има нужда от милиарди долари от чужбина.

САЩ приложиха санкции спрямо Иран, за де се откаже от ядрената си програма. Американски концерни не могат да осъществят дейност там.

Европейски компании обаче са вложили огромни инвестиции в Иран и се опасяват от политически загуби. Говорител на „Тотал заяви, че идват трудни времена за инвестиции в Иран.    

Концернът Royal Dutch Shell преговаря с Иран да размени своя блок „South Pars 13" в Персийския залив срещу един друг газов проект, за който ще се взима решение по-късно.

Италианската компания Eni и испанската Repsol ще продължат започналите вече проекти, но няма да започват нови.

Иран обяви, че ще разработва газовото находище South Pars без "Тотал". Анализатори от Техеран се опасяват, че плановете на националната компания NIOC  ще се забавят и производството на петрол по старите находища ще се намали. Иран обърка производствените си планове, заяви анализатор от Центъра за глобални енергийни изследвания в Лондон.   

В съседната държава Иран, който е третата по големина на петролните залежи страна в света, ситуацията също не е добра. В края на юни иракското правителство искаше да сключи пакет от технически договори със западни компании. Те трябваше да помогнат да се възстановят петролните находища и продукцията на петрол от половин милион да се повиши на около 3 милиона на барел. Но договорите са забавиха.

Като следваща стъпка Багдад иска да раздаде първите лицензи за разработването на нови петролни и газови полета. Правителството се надява, че до 2012 година продукцията да се увеличи на 6 милиона барала на ден. 34 концерна се кандидатираха, между които и дъщерното дружество на BASF Wintershall.

Освен това липсва закон за петрола, който да разреши достъп до залежите на суровината. Основните петролни полета се намират в областта, населявана от кюрди и в доминирания от шиити  южен район на страната. Възможни са да възникнат конфликти заради недоволството на сунити при тази ситуация, опасяват се експерти.