Днес европейските пазари на акции отварят със солидно възходящо рали, следвайки риск-апетита на азиатските борси в резултат на добрите проучвания за промишлената активност на Китай през август и очакваните позитивни PMI проучвания за активността в промишлената активност в еврозоната и Великобритания през изминалия месец.

Изявлението на американския президент Обама през уикенда, че той ще поиска разрешение от страна на Конгреса за военна офанзива срещу Сирия оказва допълнителна подкрепа за днешния интерес за покупки на акции, тъй като това е нов сигнал за отлагане във времето на подобна военна операция, коментира finance.bnr.bg.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 1,50%, изтривайки загубите от близо 1% в края на миналата седмица. Немският индекс DAX се повишава с 1,52%, френският CAC40 с 1,6%, а британският индекс FTSE100 с 1,36%. Добър ръст съответно с 1,51% и с близо 2% бележат и борсите в Милано и Мадрид.

Акциите на британския телекомуникационен гигант Vodafon Group се повишават с 3,5%, след като източник от компанията заяви, че телекомът е постигнал предварителна сделка с Verizon Communications Inc. за продажбата на 45% от акциите на съвместната фирма Verzion Wireless за 130 млрд. долара. Добро повишение отбелязват и акциите на компании от минно-добивния сектор, като акциите на Rio Tinto PLC скачат с 2,8%, а на BNP Billiton PLC с 2,21%.

Сигналите за отлагане във времето на военните удари срещу Сирия провокираха и ново прибиране на печалби на стоковите борси и спад на цените на петрола и златото.

Октомврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1,12% към 106,50 долара за барел, а тези на петрола тип Брент се понижават с 0,51% към 113,43 долара за барел. Слабо понижение от около 0,18% до 1393,60 долара за тройунция отбелязват и фючърсите на златото с доставка през декември. Добрите промишлени проучвания в Китай през август подкрепиха цената на медта, като тя се повишава с 1,78% от началото на днешната търговия.

Основно влияние върху финансовите пазари и през настоящата седмица ще оказват новините около сирийската криза, като днес европейските инвеститори ще следят и важните данни за промишлената активност през август в еврозоната и Великобритания.

Търговията обаче се очаква да бъде относително тънка и неликвидна поради официалния почивен Ден на труда в САЩ, както и поради предстоящите по-късно през седмицата заседания на Европейската, Английската, Японската, Канадската и Австралийската централни банки и ключовите данни в петък за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през август.