Еврото и днес удари ново 12-годишно дъно, след като опитите за покачване бяха посрещнати с нови разпродажби, което показва, че инвеститорите остават негативно настроени към единната валута.

В началото на азиатската сесия евро/долар падна до 1.0457, което е най-ниска стойност след януари 2003. Последва слабо възстановяване и покачване до 1.0520 в сутрешните часове, информира. Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Миналата седмица еврото падна с 3.2%, което е най-голям седмичен спад след септември 2011 и дойде с началото на програмата от стимули по изкупуване на облигации на стойност 1.1 трилиона евро от Европейската централна банка.

Кросът евро/йена е на 127.66 след 21-месечното дъно в петък на 126.85. Долар/йена е на 121.30 и е близо до 8-годишния връх от 122.04. Силата на долара идва от очакванията, че Федералния резерв скоро ще повиши лихвите. Мнозина предполагат, че ФЕД ще положи основите на такова действие в средата на годината още на заседанието си през тази седмица.

Само седмица след началото на европейската програма от стимули и доходността по повечето облигации в еврозоната ефективно удари нулеви нива, рекордно ниски стойности или в повечето случаи и отрицателни стойности. Много анализатори допускат и още по-големи спадове, тъй като програмата ще трае до септември 2016.

Канадският долар слезе на 6-годишно дъно срещу южния си съсед заради комбинацията от сила на зелените пари и падащите цени на петрола. Американският долар достигна нива от 1.2824 канадски долара.

Фючърсите на американския лек суров петрол паднаха до 6-годишно дъно от 43.57 долара за барел и разшириха тежките загуби от миналата седмица заради силата на щатската валута и предупреждението от Международната агенция за енергетика за нарастващи нива на запасите на петрол.

Златото е слабо преди заседанието на Федералния резерв на САЩ

Златото днес е близо до тримесечно дъно, притиснато от силния долар и преди заседанието на Федералния резерв тази седмица, което може да определи времето на повишението на американските лихви. Металът е на 1159 долара за тройунция след отчетения в петък шести седмичен спад за последните седем седмици.

Миналата седмица беше достигнато дъно от 1147.10 долара, което е най-слаба стойност след 1 декември и се дължеше на силните данни за пазара на труда в САЩ и нарасналите очаквания за увеличение на лихвите на Фед през юни. Инвеститорите ще следят започващото във вторник двудневно заседание на ФЕД за по-голяма яснота относно действията на централната банка. По-високите лихви водят до по-слабо търсене на злато, тъй като то не носи лихва. Самата сила на долара намалява привлекателността на златото, тъй като го прави по-скъпо за притежателите на други валути.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust намаляха в петък с 0.04% до 750.67 тона, което е най-ниска стойност след края на януари.