„ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ подписа договори за 2 нови кредита в общ размер над 4 млн. лева, съобщиха от дружеството.

Първият от тях е инвестиционен, размерът му е до 2.58 млн. евро, а срокът за издължаване е до 5 години от датата на първото отпускане на средствата.

До 30 август 2009 г. дружеството ще има възможност да използва и револвиращ кредит с размер до 1.5 млн. евро, става ясно от втория договор.

С инвестиционния заем ще бъдат финансирани 86% от инвестицията за изграждане на жилищната сграда в Черноморец. Това ще бъде сграда с РЗП 5 400 кв. м. и 60 двойни стаи, които може да бъдат преустроени в 30 апартамента с цел продажба, по данни на изпълнителният директор на дружеството Маню Моравенов.

"ФеърПлей Пропъртис" се възползват и от възможностите на финансовия ливъридж, за да увеличат доходността на акциите си.

Задълженията му по облигационни заеми са в размер на 7.78 млн. лв., а по получени кредити към банки - в размер на 8.69 млн. лв., съгласно финансовия отчет на дружеството към трето тримесечие на 2007 г.

Припомняме, че след двата нови заема предстои четвърто по ред увеличение на капитала до 60.84 млн. лв. Очаква се КФН да се произнесе във връзка с одобрението на проспекта за него до края на декември, а през януари фондът ще предложи на инвеститорите 10.14 млн. нови акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 2.25 лв. за брой.

„ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ е най-голямото по активи дружество за секюритизация на недвижими имоти без земеделска земя (14.59% пазарен дял) и четвъртото по този показател сред всички АДСИЦ на БФБ, инвестиращи в недвижими имоти (по статистика на КФН за трето тримесечие на 2007 г.).