Кристина Фернандес, бившата първа дама на Аржентина, преди три месеца бе избрана за президент и пое поста от съпруга си Нестор Кирхнер. Изглежда Фернандес е възприела курс на противопоставяне с най-важните за страната й едри фермери, пише The Independent. Тя е провокирала стачки, прекъсване на доставките на храни и сблъсъци по улиците на Буенос Айрес.

Както стори и съпругът й по-рано, Фернандес дойде на власт с обещания за популистки реформи и институционални реформи, които да гарантират, че страната никога няма да се върне към диктата отпреди 30 години. На практика обаче тя разочарова критиците, които се надяваха тя да е по-прагматична от понякога доктринерския си съпруг.

И възмути фермерите, които отглеждат най-важният експортен продукт на страната - соята. През последните три седмици фермерите стачкуват против предвижданото увеличение на износното мито върху соята и слънчогледа от 35% на поне 42%. Стотици пътища са блокирани, като Буенос Айрес и други големи градове в страната практически гладуват. Не само зърно, но и най-важното за продоволствието на Аржентина говеждо месо не достига.

По-малките фермери от дълго време се оплакват, че с по-високите износни мита няма да могат да свързват двата края. Само че когато правителството на Фернандес вчера предложи да се отменят митата, но  само за по-малките производители - представителите на фермерите не склониха на такова „подаяние" и избухнаха. „Предложението й е много неясно. Още не сме видели нещо черно на бяло" - твърди лидерът на фермерите Рикардо Дагото.

Голяма част от проблемите създадоха проправителствените протести, подбудени от Луис Д'Елиа, член на кабинета на Кирхнер и сега неофициален представител на новия президент (мотивиран, по неговите думи, от омразата си към „курвенските олигарси"). Когато фермерите демонстрираха с плакати през аржентинската столица миналата седмица, групичка антидемонстранти, предвождани от Д'Елиа, се сбиха с фермерите пред голяма правителствена сграда.

С тази си постъпка още на следващата вечер Д'Елиа си заслужи почетното място точно зад президент Фернандес, докато тя държеше реч в защита на по-високите мита върху соята и призоваваше фермерите да зачитат обществения ред.

Официално Д'Елиа говори само от собствено име. Той бе изгонен от предишното правителство за изразената си подкрепа за режима в Иран. Но е факт, че този човек има кабинет в правителствена сграда и много аржентинци са възмутени от тесните му връзки с аржентинската Първа двойка.

Президент Фернандес вижда в новите износни мита съставна част от заявената политика за преразпределяне на богатството от големите производители и по-общо от търговското съсловие, в полза на бедните. Тя нарича протеста на фермерите „протест на охолството".  Така или иначе, три - седмичният организиран протест започва да се отразява неблагоприятно на всички аржентинци, води до поскъпване на цените на храните, а рафтовете в супермаркетите са полупразни.

Ако аржентинците са лишени от говеждо, те са в лошо настроение, коментира The Independent. Това е същото да вземеш пастата на италианците и сиренето на французите.

Надигат се гласове, че Аржентина става все по-зависима от производството на соя като източник на пари. Азия увеличава търсенето и в американската държава постъпват много средства от експорт, само че в страната се засилват притесненията за производството на храни за вътрешния пазар и загуба на работни места в селското стопанство. Изтъква се мъдростта да се сее повече от една селскостопанска култура и свързаните с интензивно монокултурно земеделие множество екологични опасности: от замърсяване на водите до обезлесяване.

Дагото, лидерът на фермерите, твърди, че неговият съюз винаги се е противопоставял на „сояизацията" на Аржентина, само че повишаване на износни мита не е път да се реши този проблем. „Хората не разбират, че мнозина от нас са просто дребни фермери. Нуждаем се от повече правителствени политики, които да разграничават големите от малките производители и да стимулират различни селскостопански дейности".

На снимката: демонстрация в Буенос Айрес в подкрепа на аржентинското правителство