Министерството на търговията и промишлеността на Финландия се отказа да разреши строителството на балтийски енергиен мост между Русия и Финландия, съобщава Газета.Ru с позоваване на министър Маури Пеккаринен.

Заявката за строителството на енергиен мост се е намирала за разглеждане в министерството в течение на три години. Проектът за съединяване на енергосистемите на Русия и Финландия предвижда транспортирането до 8.7 млрд. квтч. ежегодно. По изчисления на организаторите на проекта, стойността на строителството на енергомоста е €300 млн. Предполага се, че печалбата от експорта на електроенергия по моста ще възлезе на €117,2 млн. годишно.

Главен противник на проекта е най-голямата мрежова компания на Финландия Fingrid, чиито собственици - компаниите Fortum и Pohjolan Voima - сега на практика се разпореждат като монополисти на финландския енергетичен пазар. По оценките на компаниите, проектът за строителство и експлоатация на кабела като цяло би възлязъл на € 2 млрд. По-голямата част от разходите биха се паднали на Финландия, тъй като осъществяването на проекта ще изисква модернизация на финландската електрическа мрежа.