Фирми с добра репутация ще могат да кандидатстват по проекти от европейските структурни фондове, е едно от изискванията и условията за финансиране, съобщи министър Пламен Орешарски по време на проведената дискусия-форум на тема „Готовността на бизнеса и администрацията за усвояването на средствата от ЕС след 1 януари 2007 г.".

Министър Орешарски подчерта няколко основни условия, които всички фирми трябва да спазват, за да могат да участват по програмите за усвояване на средствата от еврофондовете.

Компанията не трябва да е укривала данъци или да е свързана с някакви финансови злоупотреби в своята бизнес история, заяви Орешарски. Фирмите не трябва да имат също така просрочвания по осигурителни или данъчни вноски.

Компанията трябва да спазва специални изисквания за благонадеждност и кредитабилност, както и да докаже, че има възможност да обезпечи собствено финансиране по проекта.

Най-важно по кандидатстването за проекти е предоставяне на ясна информация за целите на проекта, както и достигане на SMART (това е маркетингов инструментариум за определяне и постигане на целите) индикатори за тяхното постигане.

Всяка една фирма ще трябва да посочи времеви график за постигането на своите цели по проекта, допълни Боряна Пенчева от екипа на министър Орешарски.