Финансовите министри и управителите на централни банки от организацията на най-развитите индустриални държави Г7, се събраха на заседание този уикенд в Сингапур, за да дискутират валутните нива на международните пазари и състоянието на глобалната икономика.

По-долу ще изброим основните акценти от заседанието този уикенд.

-Страните от Г7 са се обявили за по-голяма валутна гъвкавост в развиващите се страни, включително Китай. „По-сериозни валутни реформи са нужни на страните с огромен търговски излишък, особено Китай, за да се намали световния дисбаланс".

-Финансовият министър на САЩ Хенри Полсън е заявил, че Китай ще трябва да покаже доста по-голям напредък във валутната си реформа за кратък срок. Той обаче изрази съмнение, че това наистина ще е възможно и не уточни желаното от него ниво за юана.

-Японският финансов министър Танигаки е споделил мнението си, че Китай трябва да увеличат потреблението си и инвестициите във важните за икономиката сектори.  

-Танигаки заяви, че министрите от Г7 са се съсредоточили повече на гъвкавостта на китайската валута, отколкото на факта, че юана е силно подценен.

-Управителят на Канадската банка Дейвид Додж: „От много време се опитвам да докажем, че това ще е в интерес на Китай, имайки в предвид техните макроикономически проблеми, да позволят по-бързото покачване на валутата си".

-Немският финансов министър Щайнбрук е заявил, че не вижда ясни индикации от Китай за сериозността им по отношение на либерализация на валутата. Основните разговори са били по посока на нивата долар/юан и евро/йена.  

-Финансистите от Г7 са единодушни, че голямата волатилност и непредсказуемостта на валутните пазари е изключително негативна за икономическото развитие в световен мащаб.

-Според Г7, валутните нива трябва ясно да отразяват икономическите фундаменти.

-Комюнике: Американското икономическо развитие се забавя, а развитието на Еврозоната за момента е стабилно. Икономическият ръст на Великобритания ще става все по-балансиран, а този на Япония е все още в начален стадии на развитие след дълъг период на стагнация.

-Комюнике: Водещите индустриални страни се радват на силен растеж, но също така пред тях стои и риска от покачваща се инфлация, несигурност на енергийните пазари и разпространението на протекционизма.

- Комюнике: Волатилните енергийни пазари са сериозен риск, Г7 настоява да се повишат инвестициите за развитието на нови енергийни източници.

-Хенри Полсън е заявил, че иска да види повече икономически реформи в Европа и Япония, за да се ускори развитието в света като цяло.

-Управителят на Европейската централна банка Трише е заявил, че Г7 ще остане силно „бдителен" за инфлацията в света. Той е добавил, че всички членове на Г7 са се съгласили, че световния търговски дисбаланс е сериозен риск за икономическото развитие.