Газпром и Eni ще притежават по 50% в компанията, която ще се заеме с технико-икономическата експертиза на газопровода Южен поток. Това е казал на пресконференция в Москва ръководителят на италианската компания Паоло Скарони.

„В компанията, която сега създаваме, участието ще е 50 на 50", цитира думите му РИА Новости. Скарони е добавил, че компанията ще бъде създадена по аналогия с оператора на газопровода „Северен поток", Nord Stream AG.

Меморандумът за създаване на съвместното предприятие ще бъде подписан в четвъртък в Москва от ръководителите на Газпром и Eni в присъствието на руския президент Владимир Путин и премиерът на Италия Романо Проди.

По думите на Скарони, по-нататък, на етап изготвяне на експертизата, е възможно в съвместното предприятие да влезе и трета компания. Не е ясен минималният пакет акции, който Eni ще си запази, Скарони е уточнил, че тази тема още не е обсъждана.

Очаква се компанията с името South Stream да се регистрира в Нидерландия или в Швейцария. Скарони твърди, че директорът й все още не е определен, но не е задължително да бъде руснак или италианец.

Руската и италианската енергийни компании подписаха меморандум за взаимно разбирателство по реализацията на проекта „Южен поток" на 23ти юни 2007. Документът определя направленията за сътрудничество на двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на газопровода.

В съответствие с меморандума, тръбата на „Южен поток" ще мине по дъното на Черно море от руския бряг (КС "Береговая") до българския. Общата дължина на черноморския участък ще възлезе на 900 км., максималната дълбочина над 2 км. За строителството на наземния участък се разглеждат няколко варианта за маршрути, които ще минат през територията на страни от Евросъюза. Ще се използват най-нови технологии и ще се спазват най-строгите екологични изисквания.

Двете компании участват и в реализацията на проекта „Син поток" (магистрален газопровод, предназначен за директни доставки на руски газ в Турция по дъното на Черно море). За финансирането, организацията на строителството и експлоатацията е формирана  Blue Stream Pipeline Company. През 2003 година „Син поток" започва да работи, през 2006 г. в Турция са доставени около 7 млрд. куб.м. газ.

През ноември 2006 Газпром и Eni подписаха съглашение за стратегическо партньорство, в съответствие с което Газпром от 2007 получава възможност да осъществява преки доставки на руски газ на италианския пазар. Объемите поетапно ще се увеличават до 3 млрд. куб.м. през 2010 година. Действащите контракти за доставки на руски газ в Италия са удължени до 2035 година.