Руският монополист Газпром, който доставя една четвърт от природния газ в Европа, търси сделки за доставки през Каспийско, Африка и целия свят, за да обгради Европейския съюз с мрежа, спираща евентуални конкуренти, предаде  Bloomberg.

"Бихме искали да направим компанията глобална по отношение на обвързаността с нашето присъствие," заяви Борис Иванов, ръководител на Gazprom EP International на енергийния форум в Доха, Катар. "Ние се опитваме да се позиционираме Газпром в области, където смятаме, че трябва да имаме стратегическо място в момента, както и  в Северна Африка, Западна Африка, Латинска Америка и Азия."

Газпром, най-големият износител на газ в света, е изправен пред активизиращите се усилия на Европейския съюз да разнообрази доставките и да намали зависимостта си от Русия.

"Критериите са много прости: наличието на въглеводородни залежи, близост до пазарите, където можем да продаваме и, тъй като нашите проекти изискват време и капитал, приятелски отношения с местните правителства," смята Иванов.

Газпром проведе преговори с Алжир през миналия месец за развитие на тръбопровода през Сахара от Нигерия, като се е съгласи да инвестира в газовите полета чрез ново съвместно предприятие и да изгради връзка към северната част на страната. В Каспийския регион, Газпром подписа сделка за закупуване на газ от Азербайджан, застрашаваща европейските планове за превръщането на централно-азиатската страна в основен източник на доставки.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, "в политическо отношение желязната завеса изчезна. На пазара на енергийни ресурси, обаче тя се заменя от Газпром с газови мрежи, които се разпростират от Нигерия през Северна Африка, Персийския залив и Централна Азия, по пътя към Арктика."

Делегация от Русия, страната с най-големите газови резерви, се срещна с представители на страните износителки на газ във форум през тази седмица в Доха, за да обсъди бюджета и назначаването на висшите длъжностни лица в нова международна организация.

Държавите потребителки обаче са загрижени, че новата организация ще повтори модела на Организацията на страните износителки на петрол и най-вече ще има възможността да диктува цените на природния газ в глобален мащаб.

Русия е в състояние да използва и достъпа до собствените си големи въглеводородни ресурси, като инструмент в преговорите с правителствата и производителите на енергия в чужбина.

Зам.-премиерът  Игор Сечин заяви на 19 юни, че чуждестранните производители на петрол, желаещи да работят в Русия в замяна трябва да предложат на руски компании, участие в проекти в чужбина.

През следващата седмица, Москва покани Royal Dutch Shell, най-голямата петролна компания в Европа, която оперира от Канада до Западна Африка, да сътрудничи в разработването на находищата Сахалин-3 и Сахалин-4 в Охотско море.

Газпром е в борба с конкуренцията от страна на производителите на втечнен природен газ, след като излишъкът в газовите резерви в САЩ, накара износителите като Катар и Тринидад и Тобаго да търсят пазари в ЕС за тяхното гориво.