По информация на руската бизнес медия Ведомости, в сряда нюйоркската фондова борса (NYSE) и токийската TSE са сключили споразумение да продават съвместно технологии, инвестиционни и маркетингови продукти, като предлагат на компаниите двоен листинг и единно регулиране. Съглашението няма задължаващ характер, но според изявлението от NYSE и TSE то създава основа за дялово участие на всяка от борсите в капитала на другата.

По думите на генералния директор на NYSE Джон Тейн, това може да се осъществи чрез обмяна на акции, но не по-рано от 2009 г., когато TSE ще стане публично акционерно дружество. От своя страна директорът на TSE Тайдзо Нисимуро посочва, че „Това съглашение ще стане добра основа за стабилен съюз с NYSE и отговаря на интересите на различните участници на пазара”.

Засега NYSE е единствената от големите фондови борси в света, която се справя добре с международната експанзия. В края на 2005 тя закупи електронната Archipelago Holdings. През юни 2006 г. бе договорено обединение с европейската Euronext, управляваща фондовите борси на Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон, а също така Лондонската международна борса на финансовите фючърси и опции (LIFFE). През декември акционерите на Euronext одобриха сделката.

През януари NYSE се съгласи да заплати $115 млн. за 5% от акциите на Националната фондова борса в Мумбай. Според Тейн, единствената страна, в която NYSE се представя слабо, е Китай, но подробности за планове за експанзия в Китай не се дават.

Токийската TSE се развива по-бавно и напоследък е преследвана от неуспехи. Дори през 2006 трябваше да се преустановяват търгове, защото компютърната система не се справи с големия обем поръчки.

NYSE Group управлява две фондови борси NYSE и NYSE Arca, на които ежедневно се сключват сделки за $86.8 млрд. и се продават 2,3 млрд. акции. На TSE се котират акциите на 2416 компании и ежедневно се продават 2 млрд. акции на сума $22.58 млрд.

Освен това стана известно, че TSE е започнала преговори с и чикагската Chicago Mercantile Exchange (CME). Прес секретарят на токийската борса е посочил: „Обсъждаме възможно сътрудничество с СМЕ, особено търговията с фючърси на японски държавни облигации”. Но още е рано да се каже кога тези преговори ще завършат. В скоро време директорът Нисимуро ще посети Чикаго за да договаря сделката.