Покачването цените на храните, което доведе до глобален икономически и политически смут през последната година, може би най-накрая започва да се забавя. Индексът за цените на храните на FAO, Организацията за храни и селско стопанство на ООН, считан за най-добър измерител на глобалната инфлация на храните, през април е спаднал за пръв път от 15 месеца.

Цените на пшеницата, млечните продукти, захарта и соята са се понижили - научаваме от Financial Times.

Хосе Мария Сумпси, помощник на генералният директор в FAO, по-рано през седмицата е казал, че с изключение на царевицата и ориза, инфлацията на храните изглежда е достигнала пика си, макар точното време, в което цените ще започнат да се понижават, да не може да се предскаже.

Коментарите на Сумпси, подкрепени и от други служители в ООН, както и спадането в индекса на FAO, са най-окуражаващите знаци, които сме видели от миналото лято насам, когато кризата с храните избухна. Но това не значи, че проблемите са приключили.

Всъщност опитът за оптимизъм се държи само на 0.3 пункта в индекса на FAO за април, който ще бъде публикуван официално по-късно този месец. Индексът се покачи с 52 пункта през последните 12 месеца. През март значението достигна 217 пункта, за април се очакват 216.7 пункта. За последен път индексът на FAO се понижи през януари 2007 г.

Служителите в ООН се надяват, че някои цени ще спрат да се покачват и дори ще спаднат, тъй като фермерите са засели повече площи, за да се възползват от по-добрите цени и климатични условия по сравнение с миналата година.

Експерти по селско стопанство предупреждават обаче, че цените могат да продължат да се покачват, тъй като индустрията за биогорива има все по-голям апетит за зърно, а климатичните условия остават нестабилни, което показа и циклонът в Мианма.

Най-характерното обаче е, че цените на дребно могат да продължат да се покачват, макар цените на едро да са се стабилизирали и дори понижили - компаниите прехвърлят върху клиентите си предишните увеличения на цените.