Проектът за АЕЦ Белене е ненужен и скъп. Това заяви за Money.bg Ян Хаверкамп от природозащитната организация „Грийнпийс". Проектът носи технически и човешки риск и може да има големи радиационни изтичания. Освен това атомното съоръжение ще бъде изградено върху сеизмична зона. Той отклонява вниманието от спешните проблеми в енергийната политика на България като децентрализираното производство на енергия, енергийната ефективност и възобновяемите източници на енергия, които могат да намалят въздействието върху околната среда.

Проектът „Белене" ще задълбочи проблема с радиоктивните отпадъци. Той прави България уязвима на терористични атаки и създава предпоставки за корупция. Ян Хаверкамп заяви още, че има признаци на корупция в този проект. „Има толкова малко прозрачност в този проект". Проектът е централизиран, което засилва възможностите за корупция. Отворените и прозрачни процедури са много важни, за да предотвратят корупционни схеми, подчерта специалистът от „Грийнпийс". Корупцията сама по себе си ще доведе до по-ниско техническо качество и по-ниско ниво на безопасност.

„Грийнпийс" ще разследва дали стартът на проектът за „Белене" е законосъобразен или не. Засега нямаме заключение от нашите адвокати за това, но има индикации, че започването на проекта е било нелегално. Ако намерим достатъчно основателни аргументи, ще ги внесем в съда. Българската регулативна рамка в областта на ядрената енергетика изглежда не си върши работата/ което видяхме от последните скандали в АЕЦ „Козлодуй"/, контролът върху този проект е колеблив, каза за Money.bg Ян Хаверкамп.

Очакваме и позицията на Европейската комисия дали стартът на проекта „АЕЦ „Белене" е законосъобразен и дали има съмнения за корупция.

Money.bg припомня, че се предвижда в АЕЦ „Белене"да бъдат вложени 4 милиарда евро. Министърът на икономиката Петър Димитров обяви „Белене" като най-важният национален проект. Преди дни беше направена първа копка на атомната централа.

Реално дейностите по строителството ще започнат през март месец 2009 година. Проектът предвиждат да бъдат построени два блока от по 1000 мегавата мощност, като първият от тях трябва да бъде завършен през 2013 година, а вторият - през 2014 година.

Договорът с руския главен изпълнител на строителните работи - Атомстройекспорт, бе подписан на 18 януари тази година по време на посещението на Владимир Путин в София. Споразумението предвижда двата блока да бъдат изградени за 3 милиарда 997 милиона евро.

В същото време в Европа се активизираха дискусиите за строеж на нови атомни централи предвид проблемите с растящата цена на петрола. Турция, която беше един от основните купувачи на ток от България, също задейства два проекта за изграждане на атомни мощности. Въпросът е дали и на кого ще продаваме електроенергията, която ще произвежда АЕЦ „Белене" след време, и дали цената й ще бъде конкурентна.