Следващата седмица инвеститорите ще се фокусират върху показателите за инфлацията в САЩ, както и тонът в изявлението на Федералния резерв, търсейки насоки дали лихвените нива в САЩ ще бъдат понижени през началото на следващата година.

В Европа акцент ще представлява проучването за доверието в Германия и данните за инфлацията през ноември във Великобритания.

Седмицата също представя решенията за основния лихвен процент в Швеция, Норвегия и Швейцария, като и трите централни банки в страните се очаква да затегнат паричната си политика и да повишат лихвите. Федералният резерв обаче се очаква да ги остави непроменени на 5.25% следващия вторник, което означава, че пазарите ще се интересуват от изявлението на FED.

Въпреки това бъдещото движение на основната лихва в САЩ е доста по-неясна. Има силен дебат по въпроса в коя посока ще поеме FED - дали ще е за повишаване на лихвите или тяхното понижение.

Щатските фючърси за лихвените нива се понижиха в петък, след по-силните от очакваните данни, показващи повишаване на заетостта с 132,000 през ноември. Възможността лихвата да бъде понижена на 5% през март се оценява на под 50%.

Очакванията за съкращаване на лихвите може да намалеят още повече, ако следващия петък данните за инфлацията в страната за ноември излязат силни. Някои смятат, че индексът на потребителските цени ще остане извън границата от 2%, смятана за комфортен лимит от FED.

Еврозоната и Великобритания

В Еврозоната, най-важното събитие са данните от проучването на института ZEW в Германия за доверието на инвеститорите, като те ще бъдат обявени в вторник. Водещият индекс се прогнозира да се подобри до -25 пункта през декември от -28.5, като компонента за текущите условия също се очаква да покаже по-добри стойности.

Като се има предвид изключително добрия доклад за пазара на труда през ноември, текущите условия в страната би трябвало да останат на предходните исторически върхове.

Подобни данни ще увеличат възможността Европейската централна банка да повиши още лихвения си процент. В четвъртък ЕЦБ повиши лихвите до петгодишен връх от 3.5%- ход, който беше силно очакван.

Във Великобритания инвеститорите също ще внимават за инфлационния показател, като той може да даде насоки относно вероятността за повишаване на лихвите от Bank of England през февруари. Има голяма възможност това да се случи, като политиката на затягане още не е приключила, въпреки силния паунд.

Норвежката централна банка ще проведе среща в сряда, за да дискутира основния лихвен процент, като 10 от 11 икономисти прогнозират покачване с четвърт пункт до 3.5%. Следващия петък Шведската Riksbank също се очаква да повиши лихвите с 25 базисни пункта до 3%.

В Япония, проучването за корпоративното доверие „Tankan" на Bank of Japan, което се провежда на всеки три месеца вероятно ще покаже леко повишаване на бизнес доверието. То ще бъде публикувано в петък и се очаква възходяща ревизия на плановете за основните корпоративни разходи.