В понеделник 02.10 Русия обяви на Грузия икономическа блокада. Министерството на транспорта и Министерството на комуникациите съобщиха вчера, че преустановяват пощенските и транспортните съобщения с Кавказката държава. Депутатите възнамеряват да забранят към Грузия да се отправят парични преводи от Русия, които по мнението на компетентните формират до 50% от съвкупния бюджет на Грузия.

Утре, сряда 04.10., депутатите в руската Дума възнамеряват да представят законопроект, който ще позволи на правителството да регулира и ограничава избирателно банковите операции и пощенските преводи в отделни страни и региони. Истинската цел на проекта даже не се и скрива - става дума за Грузия, съобщава gazeta.ru.

Русия заема първо място в паричните преводи към Грузия от чужбина - 67,4%. САЩ заемат второто място, но само с 9,5%. По данни за първото полугодие на 2006 само от системите на електронни преводи в търговските банки на Грузия са постъпили $220 милиона, което за цялата година ще състави 20% от грузинския бюджет - 2 милиарда долара, или 5% от БВП на републиката.

Освен това, по неофициални данни, от Русия в Грузия са внесени 1 милиарда долара от частни лица. През юни руският президент Путин борави с още по-внушителни данни: грузинците, временно пребиваващи на територията на РФ, превеждат годишно от 1,5 до 2 милиарда долара в Грузия. Банковата компания Western Union, чрез която се осъществяват паричните преводи, не коментира ситуацията, като казва, че ще се съобразява със законодателството на страната, на която територия са разположени клоновете й.

Руските медии разгласяват икономическата зависимост на Грузия от Русия, твърдейки, че със забраната на паричните преводи и транспортните връзки възможността за икономически натиск на Русия върху Грузия далеч не се изчерпва. „Газпром" е монополист в доставките на газ за тази страна. На руската компания „Итера" принадлежи газоразпределителната мрежа на Грузия. Руски компании владеят мажоритарни пакети акции на грузински енергийни компании и електрически централи.

Тази демонстрация на сила от руската страна идва като отговор на опитите на малката кавказка държава да получи членство в НАТО, което разбира се не е по вкуса на руската политика. Външният министър Сергей Лавров счита, че президентът Саакашвили от самото начало си е поставял влизането в НАТО като главна цел, посредством което се е надявал да реши проблемите с териториалната цялост и икономиката на Грузия. „Не можеш да се храниш от Русия и да обиждаш Русия", заявява Лавров.

Грузия от своя страна възнамерява да апелира пред Международната асоциация по гражданска авиация срещу политическото решение на Русия за прекратяване на въздушните контакти между двете страни.

Формален повод за конфликта между двете държави бе задържането на четирима руски офицери в грузински затвор по обвинение в шпионаж.

В новина от последния час, Финландия от името на ЕС изказва безпокойство по повод напрегнатите отношения между Русия и Грузия. Външният министър на Финландия призовава руската страна да демонстрира сдържаност. Двете държави са призовани да разрешат проблемите чрез откровен диалог и клиамт на взаимно доверие.