Инвеститори и анализатори коментират за бизнес медията „Ведомости" очакваните последици от президентската кандидатура на Дмитрий Медведев и съгласието на Путин да заеме премиерския пост в случай победа на Медведев.

Според Credit Suisse, избирателите безусловно ще подкрепят Медведев. Обаче в дългосрочен план отсъствието на независима база за властта му може да постави политическата стабилност в Русия под заплаха.

Анализаторите на Deutsche Bank се надяват обаче, че самият Путин ще може да гарантира необходимия баланс на силите между привържениците на силовия подход и либералите в правителството.

От гледна точка на пазара, Медведев, който е привърженик на либералните възгледи, е една от най-добрите възможни кандидатури за президент - считат експертите от „Альфа банк".

Тандемът Медведев - Путин няма да доведе до никакви по-важни изменения в икономическата политика на страната, прогнозира главният икономист на Merrill Lynch за Русия.

Новият курс надали ще е изцяло нов - считат в „Ренесанс Капитал". Главната заплаха е инфлацията. Правителството не може да съкрати разходите, тъй като трябва да развива икономиката. Най-добрият случай е инфлацията да може да се удържи на сегашното ниво.

Путин е заявявал, че не иска да строи държавен капитализъм, така че в бъдеще държавните корпорации могат да загубят приоритет, надяват се от Банката на Москва. Други пазарни специалисти обаче прогнозират: „През 2008 г. най-добрият избор за инвеститорите ще са или държавните корпорации, или близките до държавата корпорации".

Най-привлекателни за инвестиране отново ще са секторите, в които няма конкуренция с вноса, например сферата на услугите - считат в HSBC. Голямо внимание ще се отделя на отбранителната промишленост и на проектите с национално значение.