„В Москва има две зими - зелена и бяла", шегуват се жителите на старата нова столица на Русия. Зелената зима е лятото: континентален климатичен феномен води до това, че в региона около Москва зимни температури около минус 30 C са обичайни. Сега обаче руснаците се потят. Аномално горещото за тези географски ширини време се отрази върху жизнеспособността на многомилионния град.

В понеделник температурата в Москва се е вдигнала с 10 градуса над климатичната норма, регистриран е абсолютен рекорд за целия месец май - 32,2 градуса. От това страда на първо място енергийната система - натоварването рязко се увеличава поради повишеното ползване на хладилни инсталации и климатични системи в града.

По данни, цитирани от Взгляд, потреблението на енергия в Москва се е вдигнало с 8% по сравнение със същите периоди на миналата година. Енергийните чиновници уверяват, че за сега енергосистемата работи на устойчив режим и не са регистрирани произшествия. Но предвид особената ситуация са взети мерки и персоналът на московското Енерго е започнал да дежури денонощно.

Добър период за производителите на сладолед: обемът на продажбите е нараснал с 60%, така всеки ден жителите на столицата изяждат 150 - 200 тона сладолед (на всеки жител, включително бебетата и старците, се падат 4-5 порции за месец, което е рекорд за последните няколко години). Продавачите обясняват, че в жегата московчани предпочитат плодов сладолед и обикновените вафлени кофички, но се оплакват, че понякога доставчиците им носят сладоледа разтопен.

В хранителните супермаркети са се увеличили продажбите на разхладителни газирани напитки и бира. Повишено е търсенето на традиционната руска напитка квас, минерална вода и кисели млека. Най-популярните марки се продават два пъти повече.

От средата на май обемът на продажбите на климатична техника се е увеличил 2,5 пъти. Обаче недостиг няма - продавачите са взели мерки и запасите им отговарят на потребителските засилени нужди.

Да си припомним как започна през май „Майсторът и Маргарита": „Веднъж през пролетта, в час на невиждано горещ залез, в Москва, на Патриаршите езера, се появиха ..."