„Икономиката е пред шок от ударното поскъпване на горивата", обобщава от първата си страница „Сега"
Шоковото увеличение на цените на горивата ще повлече икономиката надолу, тъй като ще удари цялата индустрия и ще доведе до поскъпване на превозите, услугите, храните. Вчера от асоциациите на превозвачите, хлебопроизводителите, зърнопроизводителите и туроператорите обявиха, че вдигането на цените е неизбежно. В неделя в 17 града у нас отново ще има протести срещу поскъпването на горивата.

В понеделник цените на горивата отбелязаха абсолютен рекорд за последните 5 години, а в близките дни се очаква ново поскъпване. Така дизелът по бензиностанциите стигна 2.71 лв. за литър, а бензинът - 2.62 лв. Експерти прогнозират, че съвсем скоро ще бъде премината психологическата граница от 3 лв. за литър дизел. В долари горивата не успяха да достигнат пика от лятото на 2008 г., но в левове го надхвърлят заради по-добрия курс. Поскъпването за 10 години назад е близо 100% при бензина и 125% при дизела.

Най-пряко са засегнати превозвачите, а с тях и всички, които ползват услугите им. Според председателя на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски поскъпването на автобусните билети ще е факт още през този месец, макар цените вече да бяха увеличени от началото на февруари. "Вероятно увеличението ще бъде средно с 1-1.50 лв. в зависимост от дестинацията за превоз", каза Столарски. От бранша се опасяват, че поредното поскъпване на горивата ще доведе и до "посивяване" на част от фирмите, които няма да могат да покриват разходите си.

Повишение на цените очакват и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Пред в. "Сега" шефът на организацията Ирена Георгиева обясни, че не е изключено да има поскъпване на самолетните билети, тъй като тяхната цена се формира и на база такса гориво. Към момента обаче нямало подобни индикации и от никоя авиокомпания не са предупредили за промяна в цената на самолетните билети.
Още от статията на „Сега"

"Лукойл": Печели се само от дизела" е едно от водещите заглавия на „24 часа"
Печалба от продажбата на горива в България има само от дизела при това само 2%, при бензина на всеки литър се губят по близо 2 ст. Това показват изчисления на "Лукойл България", обявени в четвъртък. Компанията пусна данни за движението на петрола, цените на горивата и потреблението от пика на петрола през 2008 г. досега.

Според обясненията на "Лукойл" цените в България се влияят основно от тези на петрола, на международните котировки на готовите горива и от акцизи, данъци и такси. На практика те формирали близо 90% от стойността. Друг компонент били разходите за производство, транспорт, съхранение и дистрибуция.

От данните става ясно, че за последните 5 години горивата са били най-евтини през пролетта на 2009 г., когато цената им е била между 1,60 и 1,80 лв. По това време барел петрол пък е бил малко над 40 долара. В момента те са на исторически рекорд от 2,60 за бензина и 2,70 лв. за дизела при 120 долара за барел. По-евтини те са били дори при пика на петрола от 147 долара през лятото на 2008 г. Разликата от "Лукойл" обясняват с повишаването на акцизите през годините, с изискването за екодобавка към дизела от тази година и с измененията във валутните курсове.

Ако се преизчисли в долари, литър бензин е бил около 1,90 през 2008 г. при 1,70 сега. При дизела цените са съответно над 2,10 и близо до 1,90. През тази година пък най-резкият скок на дизела - с 4,2% само за ден, бил в началото на януари, заради административни причини - вдигане на акциза и въвеждането на 5% биосъставка.
Още от статията на „24 часа"

"Бедни министри до изборите", четем от първата страница на „Стандарт"
Министрите заслужават по-големи заплати, но ще ги взимат техните наследници в следващия кабинет. Рeшението ще бъде прието на последното заседание на сегашното правителство. Идеята е на премиера Бойко Борисов и е била обсъдена в сряда на "Дондуков" 1. "Аз мисля, че нито един министър не може да се похвали, че е даже и в топдесетката по приходи от служителите си", коментира здравният шеф Стефан Константинов, който огласи новината пред Би Ти Ви. Той даде за пример, че неговата заплата е 2800 лева, а в същото време директор на провинциална болница получава от 3200 нагоре.

"Има хора, които носят огромни отговорности за милиарди и вземат по-ниски заплати от други. Затова предложих да има промяна", обясни пред "Стандарт" Борисов.
Още от статията на „Стандарт"

„Парите по-важни от секса за младите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Парите заемат челно място в класацията за интересите на БГ младежите. Това съобщи Стефан Георгиев, социолог от Института за социологически изследвания вчера по време на дискусията за проектозакона за младежта. За 63 на сто от българите между 14 и 29 години парите са на върха на ценностната пирамида. Кариерата се нарежда на второ място в класацията, като тя е най-важна за 37,3 на сто от анкетираните. След работата се нареждат сексът, развлеченията и свободното време. Шестото място в класацията е отредено за образованието, което е приоритет за едва 16,2 на сто от попитаните младежи. Българите до 29 г. не са особено загрижени и за здравето си.

То е от първостепенна важност за едва 7,7% от младото поколение. В дъното на класацията е екологията с 1% застъпници. Тревожен факт е, че нито един от попитаните младежи не е посочил изкуството като приоритет в интересите си.

За ценностната система на младите са анкетирани лица между 14 и 60 години, като проучването е по поръчка на Европейската комисия. Резултатите от проучването сочат, че възрастните класират интересите на младите по същия ред, като се наблюдават леки разминавания в броя на застъпилите се. Така например едва 11,7 на сто от запитаните българи между 40 и 49 години определят образованието като приоритет номер едно за младите, което е с 4% по-малко спрямо отговорите на лицата до 29 години. Това означава, че младото поколение се самооценява като по-заинтересовано към просветата спрямо техните родители, баби и дядовци", поясни Стефан Георгиев. Той допълни, че обществото подценява заинтересоваността на учениците и студентите към учебния процес.

Фалшивите обяви за работа в бюрата по труда пречат и губят времето на младите да развиват кариерата си. Този въпрос постави студентът Марио Кацарски по време на форума. Той алармира, че много от обявите са фиктивни, студентите кандидатстват, след което се оказва, че длъжността не отговаря на посочените условия. За да не попадат студентите на фалшиви обяви, могат да търсят работа чрез кариерните центрове на вузовете, които подробно проучват фирмите, предлагащи свободни позиции.
Още от статията на „Монитор"

"Опрощават 53 000 лева на мъж на депутатка", разкрива от първата си страница „Труд"
Държавата забрави да си потърси 53 000 лв. от Никола Проданов - съпруг на депутатката от ГЕРБ и зам.-шеф на здравната комисия Даниела Дариткова. Парите са от натрупан наем за чайна в Пампорово.

Областната управа в Смолян обаче закъсняла да внесе в съда иск срещу него. Дългът е опростен. Решението за опростяването е на магистратите. Мотивът - изтекла давност.

Проблемът започва през 2008 г. Тогава Дариткова е общинска съветничка в Смолян. А съпругът й държи чайната (143 кв. м) в зимния курорт, но престава да внася наема. Заведението е държавна собственост. Областната управа прекратява договора си с него. Но той продължил да държи чайната. Безплатно. От управата се сетили да търсят парите чак на 10 юли 2009 г. - два дни след като Дариткова е избрана за депутат.

Законовият срок за вземанията обаче отминал и съдът отхвърли иска на администрацията да получи парите. "Чиновниците са реагирали прекалено късно", пише в мотивите на магистратите. За това време можели например да отдадат чайната под наем на друг.
Още от статията на „Труд"

"Брюксел очаква остро забавяне на ръста у нас до 1,4% и рецесия в еврозоната", информира от първата си страница „Класа"
Европейската комисия занижи драстично прогнозите както за ЕС, за еврозоната, така и за България. У нас Брюксел очаква едва 1,4% икономическо покачване, което на практика означава, че вместо да се ускори, икономиката ни ще се забави спрямо 2011 г. За миналата година оценката е за 1,8%. Освен това в есенните прогнози експертите заложиха с 0,9% по-оптимистични икономически данни - растеж от 2,3 на сто през 2012 г. В бюджета на страната пък е записано 2,9 на сто.

Следвайки силния темп на експорта в последните две години, вътрешното потребление ще се повиши и ще стане основен двигател на растеж в родната икономика тази година, смятат още от ЕК. Отчита се обаче, че дисбалансите в частния сектор се подобряват бързо, текущата сметка е на излишък, а нивото на частен дълг към БВП е започнало да се понижава. Зависимостта на финансовия сектор от външни ресурси също отслабва. Експертите смятат, че трудовият пазар е на път да се стабилизира тази година, инвестициите ще се поддържат и от проекти на публичния сектор. Средногодишната инфлация ще бъде около 3%.

Като рискове от Брюксел отчитат продължителни стресове на финансовите пазари, които могат да забавят възстановяването на потреблението и инвестициите. Несигурността на домакинствата също се отчита като риск в икономическата прогноза. Ако те започнат да теглят спестявания, това може да ускори един по-силен ръст на вътрешното търсене.

Въпреки на пръв поглед по-песимистичните оценки, на фона на Европа, данните за родната икономика са доста добри. В целия ЕС ще има нулев растеж, а в еврозоната - рецесия с 0,3%. Това е понижение с 0,6% за валутния съюз и с 0,8% за цяла Европа спрямо есенните прогнози.

„Еврозоната се отправя към втора рецесия в рамките на три години, докато целият Европейски съюз ще изпадне в стагнация", заяви еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен при представянето на доклада. Последната рецесия в еврозоната беше през 2009 г. със спад от цели 4,3 на сто. Световната банка и МВФ също са на мнение, че икономиката на страните с евро ще спадне с 0,3-0,5 на сто.
Още от статията на „Класа"

"Провалиха се търговете за нови оператори", разкрива „24 часа"
Търговете за нови оператори, които Комисията за регулиране на съобщенията обяви, са пред провал, научи "24 часа". Регулаторът първо пусна търг за нов оператор, който да предлага услуги от т.нар. трето поколение. След това обяви, че ще даде още две разрешителни за класически мобилни оператори. За търга кандидати нямаше, и той бе прекратен.

Комисията даде три разрешения за нови оператори на "Макс Телеком", "4 Джи Ком" и "Булсатком". Само те подали заявления в установения срок за свободните честоти. В определения срок обаче в комисията е постъпило частично плащане само от "Булсатком".

Поради тази причина Комисията за регулиране на съобщенията дори се обърнала към НАП за принудително събиране на сумите от трите компании. Според регулатора решението му за даване на разрешителните има задължителен характер, а не доброволен. Всяка от фирмите трябва да плати около 15 млн. лв.

Вчера шефът на "М-Тел" Андреас Майерхофер заяви, че няма потенциал за нови оператор на българския пазар.

Финансовите резултати на действащите за миналата година пък могат да дадат обяснение защо няма интерес от нови играчи в този бизнес. Те показват, че и трите компании - "М-Тел", "Виваком" и GLOBUL, отчитат спад на приходите и на печалбата.

При "М-Тел" приходите са намалели с 6,5% до 527,7 млн. евро, а печалбата преди данъци е паднала с 12,3% до 261,9 млн. Операторът е лидер на пазара с 48,6% дял и ръст на абонатите с 4,8 на сто до над 5,5 милиона. Средният месечен приход от клиент пък е намалял от 8,3 на 7,2 евро.

При GLOBUL приходите за м.г. са 412,5 млн. евро, или спад от 2,6%. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации намалява с 9,3 на сто. Броят на абонатите достигнал над 4,3 млн., което били ръст от 8,8%. Средното месечно потребление на клиентите се е увеличило с 2% до 152 минути, но приходът от абонат намалял с 9 на сто до 14,90 лв.
Още от статията на „24 часа"

„Българите все по-малко пътуват в чужбина", обобщава данните на НСИ „Сега"
Българите излизат в чужбина по-малко, показват предварителните данни на НСИ за четвъртото тримесечие на м.г. Пътувалите с лична цел зад граница намаляват с 32.2% на годишна база, с 6.2% по-малко са и воаяжите у нас. Средният разход за пътуване в страната с лична цел е 158 лв., за чужбина трябват 606.4 лева. Разходите за командировки са съответно 207.2 лв. за България и 835.2 лв. извън нея. Националната статистика отчита спад и в нощувките на чужденци с близо 14% на годишна база, намалението е най-значително при туристите от Русия, Гърция и Германия.

От икономическото министерство междувременно съобщиха, че България е на четвърто място в света като страна с най-добро качество на туристическия продукт на достъпна цена.
Още от статията на „Сега"

"5 стъпки за евтини хапчета", разкрива „Стандарт"
Втора седмица държавата се тресе от скандали в здравеопазването. Цените на хапчетата у нас досега струваха 2 оставки в системата - на шефката на касата Нели Нешева и на зам.-министъра Гергана Павлова. Въпреки това обаче конкретни стъпки за сваляне на цените още няма.

5 стъпки за сваляне на цените на лекарствата предложи здравният министър Стефан Константинов. Преди това обаче той обясни на депутатите от здравната комисия как се формират цените на илачите у нас. "За тези без рецепта това става на пазарен принцип. Държавата обаче контролира цените на отпусканите хапчета с рецепта чрез комисия, чийто председател е представител на Министерството на финансите", обясни Константинов. При определянето на максималните стойности за лекарствата се взимат референтни цени от 13 страни в ЕС, където съответният медикамент е най-евтин и така се слага таван. Според Константинов обяснението за това, че в чужбина някои хапчета са по-евтини, е в това, че здравните фондове там успяват да вземат сериозни отстъпки от производителите. Тук той припомни, че здравната каса вече има законова възможност да договаря по-ниски цени дори и от референтните, но все не го е направила. Друга причина за разликите у нас и в чужбина са различните ставки по ДДС върху лекарствата в отделните страни. Според здравния министър България попада в групата на страните с най-висок данък - 20 на сто. "Само две държави са над нас - Дания и Исландия, където налогът стига до 25%. Но повечето държави имат нисък, а някои - дори нулев налог", допълни здравният шеф.

У нас цените на хапчетата скачат до 50 на сто след определената от производителя цена. Върху нея търговците могат да сложат до 30% надценка. За търговците на едро процентите стигат 9, а за тези на дребно - 22 на сто. Освен с нея хапчетата се облагат и с 20% ДДС. И така например, ако едно лекарство струва 10 лв. при производителя, докато стигне до потребителя, скача до над 15 лв.
Още от статията на „Стандарт"

„Всеки пети заем е проблемен", пише „Труд"
Банковата система продължава да се пълни с лоши кредити, което попарва надеждите за по-ниски лихви за гражданите и бизнеса. Всеки пети банков заем е с проблеми при погасяването. При фирмите, които са виновни за близо 2/3 от лошите кредити, положението е дори по-лошо, става ясно от статистиката на БНБ към 31 януари.

Успокоителните данни от декември, че лошите кредити са започнали да намаляват, се оказаха твърде краткотрайни. През първия месец от новата година т. нар. лоши и преструктурирани заеми са нараснали с нови 124 млн. лв. Така те вече достигат рекордните 9,2 млрд. лв., или над 22% от общо отпуснатите заеми. В графата "лоши и преструктурирани" влизат кредитите с просрочие от над 90 дни и предоговорените заради финансови затруднения на клиента. За последната година проблемните заеми са се увеличили с над 22%, или с близо 1,7 млрд. лв.

Нарастването на проблемните заеми е лош сигнал за бизнеса и гражданите, които очакват сваляне на лихвите. Банкери не отричат, че компенсират част от загубите си от неизрядните кредитополучатели, като натоварват с по-високи лихви коректните си клиенти. Възможност за това дава и сегашната методология за изчисляване на лихвите, която финансовият министър Симеон Дянков се зае да измени.

Най-висок е делът на нередовните кредити за бизнеса - близо 24%. Трудности с връщането са налице при фирмени заеми за 5,8 млрд. лв. от общо 24 млрд. лв., отпуснати на сектора, без овърдрафтите. Делът на нередовните потребителски и жилищни заеми от общо отпуснатите кредити за домакинствата е 19,7% и като сума възлиза на 3.2 млрд. лв.
Още от статията на „Труд"

"Язовирите придобиват статут на строежи първа категория", информира „Класа"
Всички язовири в страната стават строежи от първа категория по Закона за устройството на територията (ЗУТ) заради рисковете при експлоатацията им, предвиждат предложенията за промени в закона на регионалното ведомство, съобщи Николай Нанков, зам.-министър, цитиран от БТА. Според него дуализмът в правомощията на държавата и общините по отношение на контрола върху незаконното строителството е неефективна практика. Това е причината да се предлага с изменения в нормативната база строежите от първа, втора и трета категория да бъдат изцяло под контрола на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), а останалите (от 4-та до 6-а категория - масови строежи) - към местните власти. Строежи първа категория се приемат от държавна приемателна комисия, т.е. ДНСК ще ги въвежда в експлоатация. Тя ще контролира строително-монтажните и ремонтните дейности по водните съоръжения.

Сред новите изменения е и завишаването на част от санкциите при неспазване на разпоредби на ЗУТ. Предлага се дейността на консултантите в строителството да премине от сегашния лицензионен към регистрационен режим. Предложението е във връзка с въвеждането на изисквания от ресорна евродиректива.
Още от статията на „Класа"

"Пенсионни фондове си прехвърлят покойници", предупреждава „Монитор"
Починали граждани са били прехвърляни от един пенсионен фонд в друг от осигурителни посредници. За такъв случай съобщи Валентина Динкова, директор на Дирекция „Регулаторни режими на осигурителния надзор" в Комисията за финансов надзор (КФН). Това е само един от примерите за нарушения на посредници в последните 10 г. Както е известно, най-честите нарушения са свързани с това, че посредници прехвърлят осигурени без тяхното знание. Или пък се разбират с работодателите им, които ги карат да сменят фонда.

По думите на Динкова срещу осигурителните посредници постъпвали най-много жалби по линия на злоупотребите с лични данни. „КФН е информирала неколкократно Комисията за защита на личните данни за различни нарушения", каза още Динкова.

Тя обясни, че затова в Кодекса за социално осигуряване се предвиждат промени, които да засилят контрола върху посредниците. Новите текстове вече са окончателно одобрени от КФН и в момента тече съгласуването им с Министерството на финансите. След това ще бъдат внесени за одобрение в МС.

В проекта е записано, че осигурителните посредници ще могат да използват лични данни на клиентите си само във връзка с договорите, сключени със съответното дружество. Динкова каза още, че в проекта за промени на кодекса се предвиждат по-строги изисквания към осигурителните посредници. Те ще трябва да са поне със средно образование, да имат чисто съдебно минало и др. В момента по закон няма такива изисквания към тях.

С промените в социалния кодекс отпада и таксата от 20 лева, която се събира от осигурените лица при прехвърлянето им от едни в друг пенсионен фонд. Предвижда се и намаляване на инвестиционната такса.
Още от статията на „Монитор"