Ако находището на газ в блока "Хан Аспарух" в Черно море се окаже също толкова перспективно, както това в Румъния, Варна има шанс да стане газов хъб.

Това заяви във Варна проф. Георги Георгиев - специалист по нефтена геология и консултант по нефтени проучвания от Софийския университет, цитиран от БНР.

Експертът обясни:

„Има един друг шанс, ако се открие в „Хан Аспарух" голямо газово находище или поне такова, каквото има в Румъния. И ако около румънското има още 2-3 по-малки находища, се експлоатират с един газопровод, който най-добре е да стигне до Варна и тук да се включи в регионалната газопреносна система."

Проф. Георгиев информира, че находището край Румъния е с капацитет 45-90 милиарда кубически метра газ, а това в българската част се очаква да бъде над 100 милиарда.

Сериозните проучвания на блока "Хан Аспарух" се очаква да започнат през следващата година, но е възможно да се забавят, тъй като ниската цена на нефта не дава възможност на големите компании да инвестират в нови проучвания - посочи още проф. Георгиев.