Фючърсите на американските фондови индекси са силно на червено, като анализатори очакват широкият Standard & Poor's 500 индекс да отбележи най-слабото си представяне от 11 септември 2001 г. насам. Азиатските борси приключиха със силни разпродажби, които се прехвърлиха и в първите часове на европейска търговия. Слуховете за евентуално смъкване на лихвеното ниво от ФЕД довечера, както и за подобна извънредна среща на ЕЦБ, като че ли вдъхна увереност и пазарите на Стария континент започнаха плахо да връщат загубите си.

Британският индекс FTSE 100 и френският CAC-40 в момента (13:30) са вече на зелено, което е първи лъч на светлина в тунела от негативни новини. Все пак обаче, анализаторите не се наемат да обявят края на тежката корекция и начало на първи ден с подобрение. Същевременно днес, българските фондови индекси Sofix и BG40, въпреки че губеха по близо 12% в началото на сесията, успяха бързо да компенсират загубата и в момента са на около 4% загуба.

„Инвеститорите все още са обзети от силна паника", коментира лондонски анализатор. „За съжаление всички икономически данни от САЩ, са в полза на предстоящата рецесия", продължава той.

Вчера американските пазари бяха затворени, заради празника на Мартин Лутър Кинг. Миналата седмица, пазарните настроения бяха на най-ниското си ниво от юли 2002 г., а данните за продажбите на дребно и продължаващата слабост на пазара на недвижими имоти, ще продължат да тежат на икономиката.

Стоковите пазари днес, също са обагрени в червени краски. Петролът губи близо $2 от стойността си до ниво $87.05 за барел, а златото е на червено с около 2.21% до ниво от $861.70 за трой-унция. От капиталовите пазари на Европа, в най-тежка състояние продължава да е германският индекс DAX (-0.75%), който оценява коментарите на икономистите за по-слабо развитие на икономиката в страната през 2008 г.