Иран ще започне да се освобождава част от своите уранови запаси през следващата седмица, след като през почивните дни бяха уговорени подробностите от временното споразумение за ядрената програма на страната, пише английският The Telegraph.

Тази стъпка бе определена от Вашингтон като „конкретен прогрес", като бяха уточнени всички спорни въпроси между Техеран и шестте международни посредника (Русия, Китай и западните сили). „След 20 януари Иран за пръв път ще започне да елиминира запасите си от високообогатен уран и ще се освободи от част от инфраструктурата, която позволява извършването на подобно обогатяване", съобщи Белият дом.

Същевременно стана ясно, че страната ще получи около 1 февруари първият транш от 550 милиона долара от договорените 4,2 милиарда долара от размразените си активите, които ще бъдат освободени в рамките на ядреното споразумение, съобщи високопоставен представител в администрацията на САЩ, цитиран от AFP. „Отпускането на вноските започва на 1 февруари и плащанията са разпределени равномерно през период от 180 дни", отбеляза представителят. Но понеже 1 февруари е събота, плащането вероятно ще бъде извършено едва на 3 февруари.