Да се спре безразборното строителство в Балчик, докато не се изготвят ясни правила за архитектурата на града, поискаха по време на форум специалисти от различни сфери.

Инициатор на събирането е кметът на града Николай Ангелов. Във форума се събраха водещи специалисти от различни сфери, обединени от идеята да се съхрани уникалният стил на Балчик.

„Балчик може да бъде в списъка на европейските градове с уникална атмосфера", коментира Белин Моллов, експерт в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Мнението на представители на Съвета по туризъм е, че спирането на строителството, докато не се регламентират правилата за това, ще доведе по-качествени инвеститори.

Според експертите Общинският съвет в морския град може сам да се справи с реда, ограничавайки безразборното строителство в района.

Идеята на общинските съветници е обликът на Балчик да не се променя съществено и да се избегне навреме презастрояването, така характерно за Южното Черноморие, предаде stroitelstvo.bg.

В курортното градче е предвидено изграждане на панорамна крайбрежна велоалея по трасето Балчик-Мангалия, Румъния. Идеята е на кмета Николай Ангелов, който я е обсъдил с кмета на Мангалия Занфир Йоргус.

Проектът ще се осъществи с финансовата помощ на Европейския съюз, а партньор по трансграничния проект ще бъде германската провинция Саксония.