Испанският конгломерат Ferry Group планира да разшири своите инвестиции в голф проекта си в България, като едновременно с това вложи значителни средства в екологична електроцентрала в северозападна България, съобщиха от компанията, цитирани от агенция „Ройтерс".

Ferry Group е придобил допълнителни близо 900 дка. терен до с. Кътина, с които планира да разшири голф комплекса си, като инвестицията нарасне от предварително обявените 150 млн. на 500 млн. евро.

В новия разширен проект се предвижда голф комплекса да се превърне в самостоятелен сателитен град на София, който да включва апартаменти, вили, еднофамилни къщи и всички удобства за релаксация и спортен туризъм.

Припомняме, че в началото на годината испанците получиха сертификат за инвеститор първи клас за своята инвестиция в с. Кътина, която предвиждаше на терен от около 1 600 дка фирмата да изгради голф-комплекс, в който да могат да се практикуват също така и конна езда, скуош и други спортове.

Голф комплексът се очаква да бъде готов до две години, докато срокът за изпълнение на целия проект е между 10 и 12 години, поясниха още от компанията.

В същото време испанската компанията ще изгради 150 мВт екологична електрическа централа в северозападна България, която ще използва за суровина биомаса от дървесния вид „пауловния". Компанията планира да инвестира в завода до 400 млн. евро.

По-рано през годината испанците обявиха, че ще вложат 50 млн. евро в изграждането на производство за преработка на дървесни видове в биомаса, както и производството на еко-пелети от отпадъчни растителни продукти, които да се използват като гориво за топлоелектрически централи.

С новата централа дружеството ще затвори производствения си цикъл, който може да бъде изцяло завършен за не по-малко от 4 г.

И за трите си проекта испанската компания ще използва предимно свои финансови средства, като не е изключено да прибегне и до заемни средства от други финансови инвеститори.