Проституцията и търговията с наркотици са включени в БВП на страни като Великобритания и Румъния и те се дават напоследък като примери, че това може да стане и у нас.

В тези две държави проституцията е узаконена, а у нас - не. Затова не е ясно на какъв принцип тя може да бъде включена в изчисляването на БВП в България. Досега тези обороти се отчитаха на експертен принцип, нещо което обаче не се регистрира от статистиката. Така че това са съществени различия с тези страни, в които има законова регламентация на подобен вид дейности.

Това пише в коментара си за БГНЕС, Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара.

Наркопазарът у нас също се оценява въз основа на експертни оценки на съответните органи и въпросът е те дали имат такива данни. Не знам или поне никога не сме говорили за годишните обороти на наркопазара, няма подобна информация. Има данни за сивата икономика, но наркопазарът е по скоро черна икономика.

Ако се регламентира трудът в проституцията и търговията с наркотици, това означава, че хората, занимаващи се с този вид дейност ще плащат данъци, че ще участват в оборота на страната. Те и сега са част от него, но скрито. Трудно мога да отговоря дали трябва да включим техните обороти в БВП. Но е ясно друго... ако искаме да политизираме този въпрос.

За мен на отминалите избори са изсипани няколко десетки, да не кажа стотици милиона лева, генерирани в сивата и черна икономика - или за покупка или за привличане на гласове.

Тези, които стоят зад тези пари, обаче, ще поискат след изборите косвено да им се възстановят тези средства. Оказва се, че изборите са една огромна пералня на подобен вид средства. Следствията могат да бъдат промени в законодателството, поправки в други подзаконови актове или при определени привилегии при обществени поръчки. Наистина подобно финансиране на изборната дейност е донякъде пералня на пари, които се генерират в тези два сектора - проституцията и търговията с наркотици.