Чудото на съвременната цивилизация, наречено Софийски градски транспорт, не може да учуди никой и от живеещите и от посещаващите нещастната ни столица с безскрупулната наглост, тъпота и безочие, с които нейните служители могат да ни облъчат.

Всеки си има своята история с тях, хубавото е, че има и хора, които все пак решават да потърсят отговорност за действията или бездействията на служителите на СКГТ в резултат, от което във форума на сайта http://forum.skgt-bg.com видях близо 47 хиляди оплаквания и жалби. Проблемът е, че никой не се решава да направи необходимите промени, а от такива очевидно има нужда.

Не съм запозната дали има уволнен служител на общинската фирма, но дълбоко се съмнявам в наличието на такъв. Мога обаче, да помогна на ръководството на компанията като им предложа един от техните служители - с код на служебна карта 478 и име Тодорова.

Въпросното лице днес сутринта около 9.00 часа ме глоби заради изтеклата ми вчера карта, и аз като съвестен гражданин си заплатих глобата от 10 лв. - признавайки, че вината е моя и се разделих с пожелание за хубав ден с въпросната Тодорова и нейната колежка Костова.

Какво обаче бе учудването ми, когато точно в 9.45 часа, по същата линия на трамвай №5 пред очите ми същата Тодорова „хвана" друг нередовен пътник, гратисчия, нарушител на реда или както искате го наречете, и не направи нищо,
просто нищо. Човекът си слезе без разговор, без заплаха и без да бъде глобен.

Когато поисках отговор от нея, защо мен ме глоби, а другия гратисчия-не, същата Тодорова, която като ме глобяваше демонстрира много добри ораторски способности, млъкна и .... избяга.

Това, което естествено ще направя е, да пусна жалба срещу лицето Тодорова. 

И друг път съм ставала свидетел на „неадекватното" поведение на контролните органи в градския транспорт, например когато се качат цигани, на които никой нито им иска билет, нито карта, защото контрольорите знаят, че циганите са над тези неща.

На въпроса ми защо не ги глобява, контрольорът по същата линия №5 - възрастен мъж, набор на дядо ми, се обърна и почти на ухо ме попита: „Проблем ли искаш да правиш?", когато му обясних повода на възмущението си, той ми отвърна риторично: „Ти им плащаш тока, водата и социалните помощи, а си тръгнала да правиш проблем за един билет!"

И за съжаление, май беше прав, но това не е и не бива да бъде поведението на контрольор, защото пред буквата на закона всички имаме равни права и циганите това го знаят прекрасно.

Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
П.Р.Славейков, 1875