Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и министърът на земеделието на Чехия Петр Гандалович обсъдиха сферите на сътрудничество в областта на земеделието между двете страни. Министър Гандалович е в страната ни по покана на българския си колега.

Нихат Кабил подчерта, че Чехия може да помогне много в развитието и модернизацията на хранителния ни сектор. Стандартите на храните, контрола върху тях, защитата на родното производство от некачествени продукти и обединяване на усилията в защита на географския произход на храните са сфери, в които може да черпим от чешкия опит, заяви министър Кабил.

През 2006 г. стокообменът между България и Чехия достига 419,7 млн. щ. долара. Спрямо миналата година той бележи ръст от 92,9 млн. щ. д., което е повече от 28 на сто. Вносът от Чехия е за 338,9 млн. щ. долара, като делът на селскостопанските стоки е само 5%, а износът на български стоки е за 81 млн. щ. д., от които 22% са селскостопански, посочи министър Кабил. Българската страна ще продължи да подкрепя всички инициативи, свързани със стимулирането на двустранния стокообмен, подчерта още той.

Сътрудничеството между нашите министерства дава добра рамка на партньорство между фирми от двете държави, посочи от своя страна министърът на земеделието на Чехия. В Европейския съюз, за щастие, имаме възможността за свободен стокообмен, така че бизнесмените трябва сами да открият своите партньори, подчерта Петр Гандалович.

Целта на посещението на 45-членната чешка бизнес делегация е осъществяването на контакти с български партньори, опознаване на възможностите за съвместна дейност и представяне на чешкия опит в процеса на европейската интеграция. Имаме какво да ви предложим, защото нашето земеделие има дълбоки корени и традиции, декларираха на форума представители на чешкия бизнес. Най-важните селскостопански стоки, които Чехия изнася за България, са мляко, сирена, хранителни добавки, кафе, чай и екстракти. България изнася за Чехия хлебни изделия, вино, краставици, тютюн и шоколад.