През 2007 година органите на правосъдието в Руската федерация са конфискували имущество от престъпници в полза на държавата на стойност 35 милиона рубли ($1.5 милиона по сегашни цени).

В същото време държавата е понесла щети в размер на 282 млрд. рубли (повече от 12 млрд. долара). Това е съобщил в Държавната дума на Русия депутатът  Александр Гуров.

Играта с цифрите показва, че посредством конфискация на имущество е компенсирана едва една осемхилядена, или 0,013% от общите загуби за държавата.

Но това не е всичко - през 2007 г. за борба с престъпността бюджетът на Руската федерация е отделил 684 млрд. рубли ($29.3 млрд.)

„Къде тогава са конфискуваните вили, в които почиват домораслите мафиоти, разкошниет яхти, където те се развличат с проститутки?" запитал е Гуров.

За да се оптимизира законодателството в тази сфера, депутатът е предложил да се пренесе задължението за доказване на незаконния произход на имуществото от съда на гражданите, което се допуска от международната група за борба с финансовите престъпления.

Освен това за корупционни престъпления се предлага да се въведе лишаване от свобода с конфискация. Според вестник „Комерсантъ", първите опити за по-строги норми могат да се предприемат още по време на пролетната сесия на Думата.

Конфискацията на имуществото е била премахната в Русия през 2003 г., заменена с глоба до 1 млн. рубли. През лятото на 2006 г. конфискация е върната за 45 състава на престъпления. Според Гуров, тогава шумно приетите мерки не са проработили.