Независимо че „Оранжевата революция" е в историята, тя като че ли пак продължава под някаква форма в Украйна. Страната е богата на природни ресурси, сериозен фактор в европейската търговия с пшеница и производството на метали, но се раздира от политически разпри и задкулисни войни.

Този път президентът Ющенко не поиска оставката на премиера Юлия Тимошенко, но остро разкритикува политиката й. Ющенко е обезпокоен от някои икономически процеси в страната.

Президентът на Украйна заяви, че повишението на газа за населението на страната е неизбежно. "Ако желаем тази нация да процъфтява, а енергийният отрасъл да е стабилен, сме длъжни да говорим за адекватни цени", коментира държавния глава на Украйна. Той уточни, че цените на газа, на които Украйна получава суровината, са пораснали за няколко години 2,5 пъти. През 2008 година цената на внесения газ представлява 179,5 долара за 1000 кубическа метра. През 2007 година тя е била 130 долара.

Междувременно амбициозната Юлия Тимошенко обяви, че Украйна е изгладила проблемите с „Газпром". Периодично Украйна има проблеми с Газпром заради неразплатени дългове към газовия монополист. И основен преговарящ с руската компания е Юлия Тимошенко, която неслучайно наричат газовата принцеса.

Освен с цената на синьото гориво Украйна има и проблеми с ръста на потребителските цени. Инфлацията през първите шест месеца на годината е достигнала 15,5% и е най-високата в Европа. Според президента това е резултат от вътрешни фактори. През 2007 година инфлацията в страната е била 16,6%.

И по рано президентът е критикувал правителството, че не може да обуздае инфлацията. В същото време министър-председателят отбелязва, че инфлацията се е ускорила в целия свят и Украйна е част от този процес. Тя е обещала да се справи с ръста на цените във втората половина на 2008 година.

Периодично Украйна има проблеми с Газпром заради неразплатени дългове към газовия монополист.

Ющенко настоя да отпаднат всички ограничения за износа на зърно, захар и месо и производителите сами да изтъргуват продукцията си зад граница. Той смята, че реколтата в страната позволява това. По негова данни зърното в страната е 5 милиона тона повече отколкото са нуждите на страната.

ЕС налага защитни мита за внос на пшеница от Украйна и Русия, за да да не бъдат застрашени европейските производители. Обикновено при лоща реколта цената на българската пшеница пада, когато се внесе зърно от Украйна. Тази година се очаква добра реколта в България и вероятно ще бъде изнесена суровина в размер на 1,7 милиона тона, заяви за Money.bg Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Въпреки икономическите проблеми, в Украйна живеят много богати хора. Един от най-големите милиардери на Европа е Константин Жеваго, който е подписал споразумение за производство на ишлеме с комбината „Кремиковци".