Кой би си помислил, че Македония е сред най-добрите държави в света за започване на нов бизнес и предлага по-благоприятни условия за компаниите, отколкото Германия и Швейцария?

В своя годишен доклад Doing Business Световната банка поставя съседката ни на 12-о място по този показател, непосредствено след Финландия и Тайван. В списъка от включените 189 държави България е доста по-надолу на 38-а позиция след Армения, Чехия и Румъния.

От Световната банка подреждат страните в доклада на база на различни критерии, като най-добрият резултат се изчислява на 100 точки. Сред основните индикатори са времето за получаване на необходимите документи за регистриране на фирма, административните процедури за това, както и данъчните системи на държавите.

На база на тези критерии най-сериозното предимство на страната ни е възможността за бързо присъединяване към електрическата мрежа. По него България има максималния брой точки. Според експертите на Световната банка у нас данъчната система също е благоприятна за започване на нов бизнес.

От друга страна „пробойните" ни са свързани с условията за трансгранична търговия, като по този индикатор получаваме едва 20 от 100 точки. Друга спънка пред компаниите у нас, според доклада, са ограничените възможности за получаване на кредит.

По тези и други критерии България е далеч под редица европейски държави. Ето как изглеждат и първите 15 места от класацията на Световната банка:

15. Германия

14.Канада

13.Австралия

12.Македония

11.Тайван

10.Финландия

9.Норвегия

8.Швеция

7.САЩ

6.Великобритания

5.Хонг Конг

4.Южна Корея

3.Дания

2.Нова Зеландия

1.Сингапур

Вижде целия доклад на Световната банка тук.